Život
StoryEditor

Zbog poplave AI sadržaja, Clarkesworld stopirao natječaj za najbolje SF priče

23. Veljača 2023.
Američki izdavač kratkih SF priča nije jedini koji je počeo primati sadržaj koji stvara umjetna inteligencija. Priznaju da ne znaju riješiti taj problem

Jedan od najcjenjenijih izdavača u svijetu znanstvene-fantastike, Clarkesworld, odlučio je stati s ustaljenom praksom i zatvoriti vrata novim SF autorima i njihovim uratcima. Zbog poplave kratkih priča koje je generirala umjetna inteligencija, urednici su ovaj mjesec odbili čak 500 prijava i autore, ako ih se tako uopće može nazvati, suspendirao.

Kako prenosi Guardian, magazin koji je objavljivao priče autora poput Jeffa VanderMeera, Yoon Ha Leeja i Catherynne Valente, svakog je mjeseca primao kratke SF priče, a ako bi bile objavljene, autorima su plaćali 10 centi po riječi (maksimalno 2500 riječi).

Do daljnjeg bez rješenja

Otvoreni je natječaj privukao pažnju korisnika željnih brze zarade pa su i sami odlučili pisati uz malu pomoć umjetne inteligencije. Otkad je ChatGPT ugledao svjetlo dana, značajno je porasla stopa prijava, ali i odbijenih autora pa je Clarkesworld tijekom veljače odbio čak pet stotina.

Kako je za Guardian izjavio urednik magazina, situacija u kojoj su se našli nije jedinstvena te im se sve više urednika i izdavača javlja s istim problemom. Korisnike najviše privlače upravo ovakvi otvoreni natječaji, a Clarkesworldu je već sad jasno da njihova uobičajena praksa neće biti održiva te će dugoročno stvoriti golem problem novim, ‘pravim‘ autorima.

Priznao je da trenutno nemaju rješenje ovog problema tako da će natječaj do daljnjega biti zatvoren.

28. travanj 2024 04:37