Život
StoryEditor

Zbog švicarskih zakona, čokolada Toblerone ostaje bez prepoznatljivog logotipa

08. Ožujak 2023.
Budući da kompanija Modelez seli proizvodnju uz Berna u slovačku Bratislavu, prisiljena je intervenirati u pakiranje i vizual

Osim što se više ne može prodavati kao švicarska čokolada, čuveni Toblerone gubi i svoj vizualni identitet – konture planine Matterhorn. Budući da kompanija Modelez, vlasnik brenda, seli proizvodnju uz Berna u slovačku Bratislavu, prisiljena je intervenirati u pakiranje i vizual kako ne bi potrošače dovodila u zabludu i prekršila švicarske zakone.

Inače, Toblerone je na tržište lansiran daleke 1908. te postao prepoznatljiv upravo po trokutastim prizmama koje tvore vrhove veličine zalogaja.

Novi vizual

Prizme, dakako, vuku inspiraciju iz planinskih vrhova, a iako se danas nudi u različitim okusima najpoznatija je originalna mješavina mliječne čokolade, nugata, badema i meda.

Kako su iz Modeleza izjavili za CNN, pakiranje će promijeniti kako bi bilo u skladu sa švicarskim zakonodavstvom. Tvrdnja da je čokolada švicarska bit će uklonjena, a umjesto toga napisano ‘osnovano u Švicarskoj‘.

Da bi bio službeno priznat kao švicarski, odnosno proizvod proizveden u Švicarskoj, mora sadržavati najmanje 80 posto švicarskih sirovina što neće biti slučaj kad se proizvodnja preseli u Slovačku. No, kako tvrde vlasnici, Bern će i dalje biti dio povijesti Tobleronea, a novo će pakiranje sadržavati novo pismo i novi logotip u koji će biti uklopljen potpis kreatora čokolade, Theodora Toblera.

24. travanj 2024 09:33