Znanja
StoryEditor

40% mladih u SAD-u ovisi o financijskoj pomoći roditelja. Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

23. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Prema rezultatima istraživanja koje je ovog tjedna objavio USA Today zajedno sa Bank of America Better Money Habits, 40 posto pripadnika milenijske generacije u SAD-u je ovisno o financijskoj pomoći roditelja.

Istraživanje je obuhvatilo tisuću mladih u rasponu od 18 do 34 godine. Ispitivali su ih o tome pomažu li im roditelji pri plaćanju stanarine, telefonskih računa, daju li im džeparac i slično.

Današnji mladi imaju više financijskih problema nego što su imali njihovi roditelji. USA Today objašnjava kako 70 posto onih koji diplomiraju plaća studentski kredit, a situacija na tržištu rada je takva da se moraju boriti za posao kako bi otplatili rate tog kredita. 23 posto roditelja, tvrdi istraživanje, otplaćuje te kredite.

Kakvo je stanje u Hrvatskoj?

Istraživanje Mladi na tržištu rada obuhvatilo je osobe između 18 i 30 godina koje su završile neki oblik školovanja te se nalaze na tržištu rada. Provedeno je putem online upitnika, a u njemu je sudjelovalo ukupno 2947 osoba iz svih županija Republike Hrvatske.

Rezultati ukazuju na to da polovica ispitanika tvrdi kako im plaća uopće ili većinom nije dovoljna za zadovoljavanje životnih potreba. Sukladno tome, čak 65,7 posto ispitanih mladih odgovara da im netko financijski pomaže. U najvećoj mjeri to su roditelji (67,5%) te partner ili partnerica (44,2%).

29. travanj 2024 04:20