Znanja
StoryEditor

5 pravila za uspješnu poslovnu komunikaciju s Talijanima

06. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Bez obzira na to što je Italija danas u recesiji, i dalje su naši najveći trgovinski partneri. Hrvatska im je privlačna zbog skorašnjeg ulaska u EU, a pogotovo su zainteresirani za apliciranje na tendere infrastrukturnih projekata koji se financiraju iz europskih fondova. Stoga evo pet pravila kako ostvariti uspješnu poslovnu komunikaciju s Talijanima.

1. Budite izrazito ugodni i pristojniTalijani su izrazito ugodni i pristojni u komunikaciji. Iako djeluju otvoreni i simpatični, zapravo su vrlo distancirani prema strancima, pa čak malo i nadmeni. Tradicionalni su u komunikaciji, a u razgovoru vole upotrebljavaju titule. Ako ste završili bilo koji fakultet, slobodno se predstavljajte kao Dottore ili Dottoressa, a tako ćete oslovljavati i sugovornika. Pismena komunikacija im je također vrlo formalna. Oslovljavanje na ‘Vi‘ je obavezno, dok sami ne predlože drugačije. Bilo kakva drugačija komunikacija, direktnija u cilju bržeg razgovora i donošenja odluka smatra se nepristojna i lošeg ukusa. Odvojite vrijeme za slušanje detaljnog objašnjavanje zašto se nešto ne može učiniti onako brzo i efikasno kao u drugim zemljama. Očekujte dosta loš nivo znanja stranih jezika, pa i na najvišim pozicijama. Poželjno je da uvijek imate prevoditelja. 

2. Pazite na lijep izgled i elegancijuBudite savršeno obučeni i dotjerani. Talijani su vrlo šik i jako paze na vanjski izgled. Skloni su podcjenjivati one kojima odjeća nije jednako važna. Pripazite i na kvalitetu i na izgled svega što im prezentirate i donosite. Neka sve bude najbolje kvalitete i lijepo upakirano. Ako nosite poklon, neka to bude od iznimne kvalitete. Talijani su gurmani i estete i lako će vas podcijeniti ne učinite li tako. Najbolje je ne donositi proizvode koje Talijani imaju vrhunske, kao maslinovo ulje, vino, pjenušce a donijeti nešto originalno hrvatsko što oni nemaju, tipa pelinkovac, šljivovicu. Prezentacije neka su vam estetski dorađene i moderne, a prospekti na najkvalitetnijim materijalima. Ponesite najkvalitetnije i najbolje uzorke.

3. Ne žalite se, ne pričajte o sebi ( ni o njima) i ne spominjite svoju imovinuIako između sebe u poslovnim situacijama vrlo često vode private razgovore na privatne i neprimjerene teme, od stranaca se očekuje iznimna profesionalnost, odnosno razgovori vezani za poslovni posjet ili od općenitog interesa za sve prisutne. Ne zamarajte ih osobnim detaljima. Ne zanima ih koji auto vozite ni koliko nekretnina imate na Jadranu, pogotovo ako ih ne iznajmljujete. Takve razgovore Talijani smatraju lošim ukusom. Pogotovo ako se susrećete sa bogatijim slojem, koji o novcu i svojoj imovini skoro nikada ne govori. Također se ne žalite na svoju zemlju, sjetite se da suTalijani, koliko god se ljutili na svoju vladu, veliki patrioti. Imajte na umu da suTalijani jako emotivni, ulaze u dugotrajne diskusije i žućno će braniti svoje stajalište. Pogotovo na jugu i oni manje obrazovani.

4. Pričajte o hrvatskoj obali, otocima, dobrim restoranima, kuhinji i nogometu Još bolje, pustite njih da pričaju o tome. Sigurno su sami ili netko od njihovih prijatelja bili u Hrvatskoj i rado se sjećaju dobrih mjesta a pogotovo ribljih restorana. Izbjegavajte ujključivanje u razgovore o talijanskoj politici i njihovom davnom ulasku u Europsku uniju, a u koje ćete najvjerojatnije biti upleteni čim se maknete od poslovnih razgovora. Imajte na umu da su u poslu fleksibilniji nego u prihvaćanju tuđih mišljenja i stavova na neke aktualne talijanske teme i probleme. I tu pustite njih da govore i iznesu vam svoje stajalište. U takvim razgovorima postoje tabori i ako se vaše mišljenje razlikuje od njihovog, odmah će vas smjestiti u protivnički tabor. Tako možete izgubiti njihovu naklonost pa time i posao. Imajte na umu da su talijani jako emotivni, ulaze u dugotrajne diskusije i žućno će I subjektivno braniti svoje stajalište. Pogotovo na jugu i oni manje obrazovani.Upoznajte razliku između juga i sjevera, prilagodite se i ne spominjite one druge. Velike su kulturološke razlike između juga i sjevera Italije. Na jugu očekujte puno dramatike, izljeva osjećaja, jake gestikulacije, stalna skakanja s teme na temu na sastancima, nepripremljenost za sastanke, razvoj ideja a ne odluka na samim susretima s vama…. a na sjeveru veću poslovnost, umjerenost i racionalnost.

5. Spori odgovori i gubljenje dokumetacije, ali sve u ugodnoj atmosferi Talijani će rado odvojiti vrijeme za osoban razgovor, preferiraju taj način komunikacije telefonskoj, a mail im mnogima još nije neki ozbiljniji način komunikacije. Vole se osobno upoznati sa potencijalnim poslovnim partnerom ili klijentom. Ne znači da će i razvoj posla biti jednako ugodan kao prvobitni susreti sa njima i ambijenti u koje su vas vodili. Očekujte spor razvoj poslovanja, česte isprike, gubljenje dokumentacije i ugovora, otežanu birokraciju, pa i sporost u plaćanju s njihove strane. Sastanci znaju biti neučinkoviti, sa puno emotivnih ispada, subjektivnosti, nepripremljenosti i neprofesionalnosti. Često se umjesto očekivanog dogovora i donošenja odluka, ponovo raspravlja o djelovima pregovora koji su već završeni i dogovoreni. Skače se i sa teme na temu. Ali se zahvaljujući ugodnoj atmosferi i povremenim šalama, ipak završe bez osjećaja izgubljenog vremena. Ne očekujte brze odgovore, talijanske će vam tajnice vrlo ljubazno I potpuno ozbiljno objasniti zašto netko nešto ne može napraviti, primjerice ‘Vratio se sa godišnjeg i slijedećih par dana još ne otvara mailove… ‘ Ne pokazujte da vas to čudi ili uzrujava.

www.piartis.com

26. travanj 2024 00:47