Znanja
StoryEditor

Babićeva ‘kuharica‘ kako poslovati u EU

09. Srpanj 2013.
Piše:
Branimir Kovač

- Bez obzira na duge pripreme i proces pristupanja, ulazak Hrvatske u Europsku uniju mnoge je iznenadio. Vidjeli smo da se nedovoljno pripremamo, pa smo pokrenuli projekt EUforija kako bismo pomogli i predstavili i iskustva zemalja koje su u Uniju ušle prije nas – kazao je Ante Babić na današnjem predstavljanju knjige ‘EUforija: Kako uspješno poslovati u EU?‘.

Knjiga na dvjestotinjak stranica donosi najvažnije činjenice o EU i poslovanju o EU, pa tako, među ostalim, informira čitatelja o zemljama u kojima se najviše isplati otvoriti poduzeće, gdje su prilike za najpovoljnije kredite, donosi podatke o visini PDV-a i trošarinama u pojedinim zemljama, a poseban je naglasak na ulozi EU fondova i projekata koji u njima mogu proći.Babić istakao da smo sportskim riječnikom dobili ulaznicu u Ligu prvaka, no i da mnogi nemaju potrebnu opremu i kopačke. Ova knjiga stoga predstavlja svojevrsnu kuharicu kako poslovati u EU, kazao je autor, te najavio kako nakon njene objave počinje druga faza projekta koji može biti zanimljiv i u drugim zemljama gdje žele poslovati sa EU.Daniel Mondekar, predsjednik saborskog Odbora za europske integracije, istaknuo je kako europski fondovi nisu samo vreća iz koje se grabi, a kako se često percipiraju, nego služe investiranju u kontekstu konkretnih politika. Stoga su upravo te politike, smatra, ono što je potrebno komunicirati.

- Projekt Euforija povezuje sve elemente koji su potrebni za korištenje europskih fondova, te može biti baza znanja za cijelu regiju – zaključio je Mondekar.

28. travanj 2024 00:15