Znanja
StoryEditor

Brojke na tržištu sojine sačme ozbiljno korigirane u jednom danu

04. Srpanj 2014.

Proteklog tjedna na tržištu se razgovaralo o Konferenciji o trgovini i trendovima pod okriljem GAFTA-e, koja će se održati u Dubaiju od 29.09.2014. do 01.10.2014.

Uvodnu riječ uputiti će predsjednik GAFTA-e gospodin Mark Dordery dok će sa izlaganjima nastaviti predstavnici globalnih kompanija koji će govoriti o trendovima na tržištima, potražnji i potrošnji za godinu 2014/2015., perspektivi za južnoameričku proizvodnju, o potencijalima i izazovima za izvoz sa Crnog mora, itd. 

Tema drugog dana Konferencije biti će globalna politika, sigurnost hrane i vode dok će se navečer sudionici Konferencije družiti na gala večeri.

Nakon Dubai-ja vraćamo se u stvarnost, tj. vraćamo se brojkama sa CME-a.Na tržištu sojine sačme brojke su ozbiljno korigirane i to u jednom danu…cijena je u toku popodneva pala za prosječno 25 usd/st što u metričkoj toni iznosi skoro 28 usd.

Istovremeno limiti na burzi su povećani što znači da maksimum iznosi 60 usd/st odnosno da u danu trgovanja cijena na CME-u može pasti ili porasti za 30 usd/st. Prije je limit ukupno iznosio 40 usd.

Cijena na burzi za srpanj niti nema limita što znači da može pasti ili porasti neograničeno.Što se tiče samog tržišta zadnjih nekoliko dana za izračun cijene na spotu primjenjuje se cijena za mjesec kolovoz koja je niža od cijene za srpanj 25 usd/st što inače nije pravilo.

U pravilu do 12.tog u mjesecu kotira cijena za navedeni mjesec no krajem lipnja mjerodavna cijena je bila za kolovoz 2015.

Trenutačno na Chicagu kotiraju cijene do kraja 2017.godine no rijetko tko se odlučuju na kupovinu stoga se volumen trgovanja očituje svega do kraja 2015.godine.

Danas su sve burze u Americi zatvorene radi Dana neovisnosti koji se slavi diljem zemlje. Preostaje nam pričekati do ponedjeljka kada će ponovno sva tržišta biti aktivna.

25. travanj 2024 02:47