Znanja
StoryEditor

Budućnost je na digitalnim liderima, analogni ne mogu preživjeti

25. Listopad 2015.

[gallery columns="5" ids="226588,226589,226590,226591,226592,226593,226594,226595,226596"]

Na IEDC-Poslovnoj školi Bled održao se 28. Predsjednički forum, na kojemu je predavanje održao William A. Fischer, profesor na švicarskoj poslovnoj školi IMD Lausanne i stručnjak za upravljanje promjenama, inovacije i Kinu te jedan od najutjecajnijih korisnika Twittera u poslovnom svijetu.

-Osjećate li se kao da u budućnost vozite brže od 200 kilometara na sat po lošim cestama bez navigacije? Dobrodošli u „leadership“ digitalnog doba – rekao je na početku svog predavanja Fischer.

Digitalna transformacija donosi promjene koje su sveprisutne i neprekidne. Svaka generacija misli da je njeno doba puno neviđenih promjena, ali u našem slučaju, rekao je Fischer, to je stvarno tako. – Živimo u vremenu koje je izvaredno po svojim promjenama. Trebamo ponovno promisliti i ponovno stvoriti sebe i svoje organizacije – naglasio je Fischer. Današnja transformacija je puno više od tehnologije i uređaja, uključuje duboke promjene u organizaciji i njenoj agilnosti te stilu vođenja. Uključenost, otvorenost, eksperimentiranje, brzina, okretnost i povezanost, riječi su koje prvo padaju na pamet kada treba opisati agilnu organizaciju budućnosti. Agilne organizacije zaslužuju agilne lidere, a to danas znači biti spreman prihvatiti praksu vođenja i mentalni sklop koji proizlaze iz digitalnog svijeta.

- Digitalna revolucija od lidera zahtijeva ravnotežu između znanja o novim trendovima, tehnologijama, sposobnost upravljanja kompleksnošću, analizu velike količine podataka i fokus na pojedinca. Dobar vođa će biti onaj koji omogućuje razvoj drugih – rekao je Fischer, istaknuvši da će vodstvo u budućnosti bez sumnje biti ‘digitalno‘, što znači brže, kohezivnije, sveobuhvatnije, rizičnije, transparentnije, a s druge strane, više intimno i pažljivo. - Inovaciju moramo promijeniti iz imenice u glagol. Brzina je u tom kontekstu vrlo bitna, a oklijevanje može biti fatalno – poručio je Fischer.

Nakon predavanja profesora Fischera uslijedio je okrugli stola s međunarodno priznatim poslovnim liderima na kojem su sudjelovali Ulrik Nehammer, predsjednik uprave Coca-Cole Njemačka, Sandi Češko, najbogatiji Slovenac i vlasnik tvrtke Studio Moderna, Thorsten Köhler, predsjednik uprave njemačke kompanije YOUR SL i Branislav Vujović, predsjednik New Frontier Group iz Austrije. Oni su naglasili važnost informatičkih tehnologija i digitalnog razmišljanja u gospodarstvu, što dramatično mijenja klasičnu strukturu tvrtki - granica između korisnika i pružatelja usluga i proizvoda postaje sve propusnija. – Internet i komunikacijske tehnologije donijeli su fundamentalnu promjenu i to je promjena koje neće stati nego se ubrzavati. Traži da se svi tome prilagodimo. Moramo postati start-up kompanije po načinu razmišljanja – rekao je Češko, dodavši da oni sve ulažu digitalizaciju.

Na otvorenju Predsjedničkog foruma govorio je i bivši zamjenik kancelara Austrije i specijalni koordinator Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu Erhard Busek koji se osvrnuo na izbjegličku krizu. – Izbjeglička kriza je kriza vodstva. Potrebno je više kontakta sa stvarnošću i i više upravljivosti. U tom kontekstu, politika treba učiti od poslovnih ljudi. Trenutne mjere je nažalost vrlo kratkoročne i nedovoljne – rekao je Busek, dodavši da je u regiji srednje i istočne Europe općenito prisutan manjak liderstva i vještina upravljanja. Janez Škrabec, predsjednik Riko grupe, naglasio je da suština vodstva, unatoč svim promjenama, u svojoj biti ostaje ista: "dobar lider upravlja tako da su ljudi jedva svjesni da postoji, malo lošiji je onaj kojeg vole, sljedeći je lider kojeg se boje, a najgori je onaj kojeg preziru.“ Predsjedničkom forumu, najvećem godišnjem događaju IEDC-a prisustvovalo je više od 100 menadžera iz 12 zemalja, a dolazak slovenskog premijera Mire Cerara, otkazan je zbog aktualnih događaja s izbjegličkom krizom.

17. travanj 2024 11:16