Znanja
StoryEditor

Četiri savjeta koja ne smijete zanemariti prilikom pripreme za razgovor za posao

24. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Razgovor za posao izaziva stres kod većine onih koji su u potrazi za poslom.

Razlog za to je jednostavan – nitko se ne osjeća ugodno kada ga drugi procjenjuju. Isto tako, ljudi su svjesni da njihova budućnost ovisi o tome kako će se predstaviti poslodavcima.

Mnogo je savjeta vezanih uz pripremu za razgovor za posao, a donosimo vam četiri najbitnija:

Nervoza je dobra, ali ne u pretjeranim količinama

Opustite se i zauzmite samopouzdan stav. Ipak, tanka je linija između samopouzdanja i arogancije, stoga budite oprezni. Razmišljajte o onome što izgovarate i potrudite se da ne zvučite iritantno ili umišljeno. Pokušajte iskreno odgovarati na pitanja i nemojte zvučati poput robota.

Pripremite se za uobičajena pitanja

Postoji set pitanja s kojima ćete se susresti na gotovo svakom intervjuu za posao. Zašto želite ovaj posao? Koje su vaše prednosti i mane? Zašto mislite da ste idealan kandidat za ponuđeni posao? Koje vaše vještine odgovaraju potrebnim kvalifikacijama? Dan prije razgovora unaprijed pripremite odgovore na sva pitanja koja vam padnu na pamet. Također, trebali biste do detalja znati vlastiti životopis.

Istražite kompaniju

Poslodavci će vam često postaviti pitanje ‘Što znate o kompaniji?‘ ili ‘Što znate o specifičnoj radnoj poziciji?‘. Dobro poznavanje kompanije impresionirat će poslodavce i dati vam prednost nad ostalim kandidatima.

Koncentrirajte se i na vlastito ponašanje

Poslodavce pozdravite rukovanjem i osmjehom. Nemojte se držati pogrbljeno. Govorite direktno i jasno, uz održavanje kontakta očima. Zahvalite poslodavcima na ukazanoj prilici, čak i kada je razgovor bio neuspješan.

25. travanj 2024 07:19