Znanja
StoryEditor

Diploma koja može biti prednost pri zapošljavanju u zemljama EU

10. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Za samo šest mjeseci, nakon ulaska u EU, za hrvatske građane mnogo će se toga promijeniti. Jedna od promjena nabolje bit će mogućnost lakšeg traženja posla izvan granica.

Tu prednost valja dočekati spreman, pri čemu će više izgleda imati oni s više iskustva i više znanja. Specijalistički poslijediplomski studiji, koncipirani kao nadogradnja stečenog znanja, jedan su od načina kako s više argumenata dobiti posao i vani i u Hrvatskoj. Master of Business Administration (MBA) upravo je takav studij. Naši ga fakulteti i učilišta razvijaju već godinama, neki od njih dobili su i međunarodna priznanja. U pravilu, takav studij upisuju oni koji su završili redovite fakultete i već imaju radno iskustvo, ali to nije uvjet; mogu ga upisati i oni koji su netom diplomirali, ali i oni koji to nisu. 

Ovoga siječnja Zagrebačka škola ekonomije i managementa upisuje nove polaznike u program MBA. Prilika je to za sve da steknu dodatnu naobrazbu i usavrše znanje. U godinu dana, koliko obično traje MBA na ZŠEM-u, student odsluša i položi od 10 do 14 kolegija; studij završava izradom diplomskog rada. Studenti koji upisuju MBA i ove godine mogu izabrati između smjerova kao što su Management, Marketing, General MBA, Online MBA, Financije i bankarstvo, Financije i računovodstvo, Kvantitativne financije, Računovodstvo, revizija i porezi, Upravljanje ljudskim potencijalima, Management informacijskih sustava te Upravljanje lancem opskrbe. - Budući da je Eduniversal ZŠEM-ov studij MBA nedavno proglasio najboljim u Hrvatskoj i Istočnoj Europi, već sad možemo reći da je interes, koji je uvijek velik, ove godine porastao. Očekujemo da ćemo upisati dvjestotinjak novih polaznika. Tradicionalno su već najtraženiji smjerovi financija i računovodstva te marketinga, ali popularni su i drugi - kaže dekan Đuro Njavro.

Studij i rad Studente najviše privlače kvalitetan program i interakcija s profesorima. - Bila sam zadovoljna četverogodišnjim studiranjem na ZŠEM-u, zbog čega sam ondje odlučila nastaviti školovanje. Radi se u malim skupinama pretežno u popodnevnim satima i na predavanjima studenti nisu pasivni slušatelji jer su u stalnoj interkciji s predavačem - ističe prednosti Mirta Mikinac koja je odabrala Računovodstvo, reviziju i poreze kao smjer na MBA.O svojem iskustvu govore i oni koji u svom džepu već imaju diplomu. Tomislav Jarčević završio je smjer za koji se odlučila Mirta i smatra da će mu znanje koje je stekao pomoći u poslu.- Važno mi je što mnogo radi na praktičnim primjerima i što nas profesori pripremaju za stvarne situacije koje nas očekuju u poslu, a ne na učenje napamet. Velika je prednost i to što su predavanja poslijepodne, tako da sam mogao normalno raditi uz fakultet - kaže Tomislav.Kao jedan od najvažnijih motiva za upis MBA studentima je lakše pronalaženje posla nakon završetka studija. U prilog tome idu brojke koje govore o visokom postu zaposlenih studenata nakon završetka studija.

- Naš studij MBA od ukupnog broja upisanih završava više od 90 posto kandidata, a čak 75 posto studenata Zagrebačke škole ekonomije i managementa pronalazi posao najkasnije četiri mjeseca nakon diplome. Zaposleni pak svjedoče kako im je upravo ZŠEM-ova diploma MBA pomogla u razvoju karijere - istaknuo je dekan Đuro Njavro.

Zahtjevni program Osim statističkih pokazatelja mnogi studenti odlučuju se na nastavak studiranja i zbog dobrih iskustava prijašnjih studenata. - Sigurna sam da ima prednosti u odnosu na konkurenciju. Od kolega polaznika programa MBA često se može čuti da su njihovi nadređeni često iznenađeni količinom i širinom stečenog znanja na ZŠEM-u - kaže Mirta.Zbog stanja u državi mnogi smatraju da sa završenim preddiplomskim studijem ne mogu biti konkurentni na tržištu rada.- Odlučio sam nastaviti studiranje jer smatram da će mi to pomoći u pronalasku posla. Privukla me i mogućnost da jedan od semestara odslušam u inozemstvu i tako još produbim znanje i iskustvo. Znanje koje stječem već mi je pomoglo, a obavljena praksa pokazala je kako ga najbolje primijeniti. Čuo sam da će na MBA-u biti još više praktičnih primjera biti, što je jedan od razloga zbog kojih sam odlučio nastaviti studiranje - dodao je Ognjen Eder koji će upisati smjer Financije i bankarstvo.Program se mijenja iz godine u godinu, ali samo da bi se uskladio s najvišim svjetskim standardima. Od studenata se zahtijeva mnogo.

- Program je zahtjevan i ide ukorak s najboljim programima MBA u svijetu. Ocijenjen je najboljim u Hrvatskoj, a smjer Upravljanje ljudskim potencijalima proglašen je najboljim u Istočnoj Europi; ostali su pak među prvih deset na rang-ljestvici. Neprestano se poboljšavaju svi segmenti i primjenjuju suvremeni načini prenošenja znanja i vještina potrebnih poslovnim ljudima za uspjeh u globaliziranom svijetu. Polaznicima je omogućen rad u tehnološki naprednome, kreativnom i interaktivnom ozračju. Internetska platforma Blackboard omogućuje trenutačan pristup svim sadržajima i nastavnim materijalima - kaže Njavro.

Studije slučajeva Za razliku od Tomislava koji je završio studij Marija Valenčić tek je na pola puta. Budući daje i sama nastavila studirati nakon preddiplomskog studija na ZŠEM-u, najbolje je opisala što tek čeka studente na MBA-u.- MBA od dosadašnjeg studija razlikuje mnogo više individualnog rada i rad na studijama slučajeva. Gradivo je teže, ali profesori su uvijek dostupni za dodatna objašnjenja i pomoć u radu - objašnjava Marija.Iako većinom MBA upisuju studenti ekonomije, vrata su otvorena i onima koji su završili druge fakultete. 

- Vrata su širom otvorena svima koji su spremni učiti u poticajnu ozračju te na suvremene načine, koji su spremni uložiti vrijeme i trud u stjecanje diplome MBA, što je osobito važno danas, u kontekstu ulaska u EU. Program je namijenjen onima koji žele obnoviti ili produbiti znanje i usavršiti vještine potrebne za uspjeh u suvremenom gospodarstvu. Glavno je mjerilo da kandidati imaju završen četverogodišnji stručni studij ili preddiplomski sveučilišni studij, odnosno da su preddiplomskim obrazovanjem stekli 240 ECTS bodova. Svi kandidati koji žele upisati studij moraju predati dokumentaciju koja se, među ostalim, sastoji od diplome, prijepisa ocjena te preporuka osoba koje znaju kako se kandidat razvijao akademski i profesionalno - kaže Njavro.Da bi mogli pratiti kolegije, studenti s neekonomskih fakulteta prije početka nastave moraju pohađati predsemestar na kojem će slušati osnove ekonomije, marketinga, poslovnih financija, menadžmenta te računovodstva.

27. travanj 2024 05:16