Znanja
StoryEditor

Dizajneri i programeri na Speed Dateu utrli putove do utopije

26. Ožujak 2015.

Veliko polugodišnje studentsko natjecanje u izradi mobilnih aplikacija – TVZ Mobile Challenge Cup (TVZ Mc2) – počelo je s trećom fazom, natjecateljskim dijelom. Prošle je srijede u Klubu Studentskog centra u Zagrebu održan Speed Date – susret dizajnera i programera Tehničkog veleučilišta u Zagrebu (TVZ) koji će zajedno osmišljavati mobilne aplikacije u sklopu natjecanja TVZ Mc2. Odabrana je i ovogodišnja tema natjecanja: ‘Tehnologijom do utopije – moderna rješenja za društvene probleme‘.

Natjecanje TVZ Mc2, koje podupiru mnoge tvrtke, vrlo je popularno u hrvatskoj studentskoj, sveučilišnoj i poslovnoj ICT zajednici jer studentima pruža praktično znanje s kojim mogu  postati konkurentniji na tržištu rada. Cilj je, naime, spojiti znanje i praksu te povezati ambiciozne i kreativne studente Tehničkog veleučilišta u Zagrebu s najboljim hrvatskim tvrtkama. Studenti se približavaju tržištu onako kako ne mogu u sklopu redovite nastave. Projekt se provodi u tri faze: edukacija, besplatna za sve, pripreme i savjeti te natjecanje. Speed Date inventivan je, najatraktivniji dio natjecanja jer su svi na jednome mjestu – i studenti, i organizatori, i zainteresirani partneri, i natjecatelji. Smišljen je da bi se dizajneri i programeri predstavili jedni drugima na zabavan, kreativan i opušten način te pronašli zajedničke interese u suradnji u sklopu natjecanja i izvan njega.

Festivalska atmosfera Tako je prošle srijede pedesetak sudionika, među kojima je bilo samo nekoliko djevojaka, bilo na Speed Dateu. U velikoj dvorani Studentskog centra malo prije 19 sati mladi su dizajneri zauzeli mjesta u klupama i izložili radove. Programeri su imali zadatak ići od osobe do osobe te u samo dvije minute pogledati njihove radove i odabrati buduće partnere s kojima će nastaviti natjecanje u timu te izrađivati mobilne aplikacije. U opuštenoj, gotovo festivalskoj atmosferi uz glazbu, besplatno pivo i grickalice formirani su timovi od troje natjecatelja koji su nakon spajanja krenuli do središnje pozornice na kojoj ih je dočekao i predstavio gost iznenađenja, moderator događaja, dizajner i povremeni stand-up komičar Tomislav Kozačinski Koza. Još jedan gost iznenađenja bio je Ivo Lukač koji je kao predstavnik Udruge Hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera CISEx objavio ovogodišnju temu natjecanja: ‘Tehnologijom do utopije – moderna rješenja za društvene probleme‘. Zašto upravo ta tema?– Na početku je plan bio osmisliti neke generičke poslovne ideje jer prema pravilima natjecanja tema mora imati smjer, ali i biti dovoljno  široka da se mogu ponuditi raznovrsna rješenja. S obzirom na to da nismo mogli smisliti dovoljno široku poslovnu temu, odlučili smo se za društveno korisnu. U studentskim godinama još ima dosta idealizma i želje za što boljim društvom. Idealno je društvo utopija, no iako je realno nedostižno, može biti orijentir, pa zašto ne usmjeriti tu energiju da se napravi nešto korisno za društvo u cjelini ili potrebitom dijelu? Ionako će se narješavati poslovnih problema kad počnu raditi nakon završetka fakulteta – objašnjava Lukač.Uostalom, nastavlja, ideja natjecanja nije da se napravi nešto što će imati solidan poslovni model, nego je poenta da studenti pokažu što znaju. Na članovima je žirija i poslodavcima da prepoznaju talent i trud. Da bi sve to bilo bliže praksi i stvarnim načelima, pobrinulo se dvanaest tvrtki koje su održale pet večernjih predavanja: Ux Passion, Tomislav Kozačinski, 5 minuta, ZIP, Madbars Startup, Infinum, drap, codeanywhere, Minus 5, SPAN, Trilix i Megatrend.– Zadatak je bio široko postavljen, zbog čega očekujem šarolika rješenja. Moj im je savjet da ne pokušavaju smisliti neku superturbokul ideju i onda na to potrošiti pola vremena za izvedbu. Treba pronaći problem koji smeta nekoj društvenoj skupini ili društvu u cjelini pa ga pokušati riješiti. A problema ima koliko hoćete, samo treba pogledati oko sebe – savjetuje natjecateljima Lukač. Poručio im je da su dovoljno daroviti, uporni i sposobni da u idućih mjesec i pol  pokažu kako svakodnevna uporaba mobilnih tehnologija može pomoći široj društvenoj zajednici i istodobno svrate pozornost poslodavaca na nedvojben studentski radni potencijal koji promiču takva natjecanja.

Dragocjenih devedeset sekundi Studenti dizajna i programiranja bili su vrlo zadovoljni susretom jer se tijekom studija nisu imali prilike toliko dobro međusobno upoznati, a suradnja na zajedničkim projektima poput izrade mobilnih aplikacija nakon završetka studija bit će im ključna. – Glavna je funkcija takvih okupljanja pomoći nam u pronalasku posla, zbog toga vjerujem da je prijavljivanje bilo pravi potez. U poslu s aplikacijama već sam dvije godine, a pripremam i jedan svoj projekt. Riječ je o tehnologiji povezanoj s web-komponentama, čega u Hrvatskoj još nema – kaže programer Tino Petrina. Da je takav skup koristan studentima, smatra i mladi dizajner Bruno Bule:– Na njemu mogu steći mnogo novih poznanstava s kolegama s fakulteta i potencijalnim poslodavcima. Također, ekipa koja ga organizira svake godine potrudi se da se prirede i radionice na kojima studenti dobivaju upute za rad izravno  od ljudi koji se bave tom vrstom posla, odnosno u ovom slučaju izradom mobilnih aplikacija. Sve u svemu, studenti koji se prijave svakako nemaju što izgubiti jer je sve besplatno, a mogu mnogo naučiti, pa možda i osvojiti neku od nagrada koje su svake godine sve bolje – govori Bule.Natjecatelji moraju predati radove do 1. svibnja, a finale je 15. svibnja u Hrvatskoj gospodarskoj komori. U odnosu na lani ove će se godine natjecateljima dva tjedna prije kraja, 14. travnja, pružiti prilika da se bore za pozornost i najboljih partnera te njihovo mentorstvo. Ići će u ZIP i ondje će u devedeset sekundi predstaviti sebe i svoj uradak te zainteresirati potencijalne mentore i/ili poslodavce, opet uz druženje.

16. travanj 2024 17:23