Znanja
StoryEditor

Hoće li farmeri sijati više kukuruza od planiranog?

29. Siječanj 2015.

Protekli je radni tjedan u Americi bio nešto kraći zbog praznika u ponedjeljak - Dan Martina Luthera Kinga. Preostala četiri dana nisu bila odviše uzbudljiva iako je sojino zrno palo 8-10 usd/mt dok su cijene ostalih žitarica oscilirale, padala i rasle . Cijena HRW i HRS pšenice skliznula je za 4 do 5 usd/mt.

Cijene kukuruza su ostale nepromijenjene, a cijene sojinog zrna pale, izvješća o trgovini su počela nagađati o željama farmera za sijanjem većih površina kukuruza nego što je bila planirano.

Naravno, kako jedne cijene padaju, a druge rastu stručnjaci odmah pretpostavljaju brzu promjenu u programima sijanja od strane farmera. Velika riječ je pretpostavka, no ako se nastavi slabljenje sojinog zrna ispostaviti će se da su stručnjaci bili u pravu.

Za kukuruz, obje, cash i futures cijene su prilično mirne. Neki stručnjaci smatraju da američki farmeri drže velike količine kukuruza nadajući se porastu cijena.

Jedna od posljedica limitiranja prodaje kukuruza je porast izvoznih premija kao rezultat koji izvozni kupci moraju pokriti.

Također se mnogo priča o porastu američkog dolara i utjecaju kojeg će imati na izvoz kukuruza. Kako je potražnja i dalje velika, a nema mnogo zemalja izvoznica kukuruza trenutačna vrijednost dolara možda neće imati ozbiljnog utjecaja. Međutim, kada brazilski i argentinski kukuruz bude dostupan na tržištu situacija se brzo može promijeniti.

Tržište sojine sačme nije poraslo jer južnoamerički urodi djeluju izvrsno, stoga kupci očekuju pad cijena čim će urodi postati dostupni.

USDA je stornirao 500 000 t izvoza sojinog zrna namijenjenog Kini posljednjih nekoliko tjedana što bi moglo rezultirati padom brazilskog sojinog zrna.

Dostupni su podaci o izvozu peruanskog ribljeg brašna za 2014.godinu koji iznose oko 850 000 t.

Ako promatramo podatke o izvozu prema zemljama razlike su brojne. U Kinu je izvezeno 90 000 t manje dok je porastao izvoz u Japan, Vijetnam, Tajvan, Njemačku i Čile. Kina je i dalje glavna destinacija peruanskog ribljeg brašna sa 52,5%, dok je u 2013.godini bio 63,1%.

Azija predstavlja preko 70% izvoza peruanskog ribljeg brašna.

24. travanj 2024 06:49