Znanja
StoryEditor

Izvoznici kukuruza i dalje čekaju da cijene još malo padnu

23. Listopad 2015.

Američka robna burza je prošlog tjedna bila u crvenom, cijene svih žitarica su padale osim sojinog zrna i sojine sačme. Zrno je poraslo za 4 usd/t dok je sojina sačma porasla za istu brojku.

Cijene svih vrsta pšenice su pale, jedino se durum pšenica uspjela održati i korigirati cijenu za 6 usd/t.

Najveći izvoznici kukuruza i dalje čekaju da cijene još malo padnu kako bi krenuli sa „ozbiljnim“ poslom. Koliko nisko je jedino pitanje, neki smatraju da se iščekuju cijene iz kolovoza što znači da se očekuje pad 7-8 usd/t od današnje cijene.

Cijene kukuruza su i dalje opterećene pritiskom žetve i niskih izvoznih prodaja no ni to neće vječno trajati. Za očekivati je da će se taj scenarij desiti čim zrno bude u silosu i čim će vanjski kupci smatrati da su cijene na samom dnu!

Prema projekcijama Informe prognoza sadnje sojinog zrna za 2016. godinu očekuje se povećanje nasada kao i za kukuruz, dok se jedino za pšenicu očekuje pad u projekcijama sadnje.

Prošlog tjedna u Economist-u je izašao vrlo zanimljiv članak Oily foods koji govori o efektima nižih cijena ulja na svjetske cijene hrane. Zaključci su vrlo zanimljivi i svakako bi ga trebalo pročitati.

Na tržištu ribljeg brašna u Peruu nema većih promjena cijena kao što nema ni većih dostupnih količina. Cijene ribljeg brašna u Europi su porasle u posljednjih nekoliko dana u skladu sa potražnjom i opskrbom koja je limitirana.

Novih informacija o novoj sezoni još nema. Početkom ovog tjedna uz pomoć 26 brodova pokušati će se odrediti stanje biomase. Izvještaj će biti dostupan krajem listopada.

MSI Ceres izvještaj govori kako će kupci koji trebaju riblje brašno za listopad, studeni i prosinac morati pronaći nove izvore jer će peruansko riblje brašno biti dostupno krajem prosinca ili siječnja 2016.godine. Ovo je svakako dobar razlog zbog kojeg će cijene ostati na višem nivou.

No istovremeno postoji i zabrinutost oko nove kvote u Peruu od studenog do siječnja iduće godine , za sada ćemo morati pričekati rezultate biomase i vidjeti kako će se stvari razvijati.

23. travanj 2024 09:18