Znanja
StoryEditor

Je li važnija tehnologija ili ljudi?

25. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Altimeter Group izbacila je izvještaj o stanju digitalne transformacije. Analitičar Brian Solis kaže da se istraživanje provodilo analizirajući i intervjuirajući vodeće kompanije različitih industrija kako bi se utvrdio način na koji tehnološki komuniciraju s korisnicima.

Digitalna transformacija definira se kao usklađivanje ulaganja u nove tehnologije i poslovnog modela, a cilj je povećanje korisničkog angažmana. Problemi koji se događaju u tom procesu također su predmet istraživanja.

Rezultati istraživanja pokazuju kako je korisnički put, to jest karakteristike koje opisuju način na koji korisnik upotrebljava određenu uslugu, epicentar transformacije.

Iako 88 posto kompanija koje su intervjuirane tvrdi da je u procesu digitalne transformacije ili da je taj proces izvršen, samo je 22 posto ispitanika mapiralo korisnički put. Stoga je zaključak kako je digitalna transformacija koncept koji brojne tvrtke tek sad počinju razumijevati i primjenjivati.

- Digitalna transformacija je proces koji je zapravo više human nego što je digitalan. Poanta tehnologije jest da pomogne poslu u optimiziranju procesa postizanja efektivnosti. Tvrtke se sve više udaljavaju od krajnjih korisnika. Većina poslovnih procesa izbacuje ljude iz jednadžbe, a to je potpuno krivo. – kaže Solis.

Studija pokazuje kako je korporativna kultura najveći izazov digitalne transformacije danas. 63 posto ispitanih tvrtki rangiralo je to kao najveći izazov, a samo je tri posto ispitanika izjavilo kako to nije problem.

Istraživanje tvrdi da su pozicije kao što je CMO i CEO one pozicije koje pokreću procese digitalne transformacije.

- Njihova je misija da ljudi vide stvari onako kako ih oni vide, ali to funkcionira samo ako su u stanju ljudima pokazati širu sliku, sliku na razini brenda, odnosno sliku koja je usmjerena na krajnje korisnike. Nije samo stvar tehnologije, tehnologije, tehnologije. To je greška koju mnogi rade. – zaključuje Solis.

20. travanj 2024 05:11