Znanja
StoryEditor

Kako motivirati svoje zaposlenike?

27. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Nezadovoljni zaposlenici, bez promaknuća, s (pre)niskom plaćom - sve to dovodi do poslovnog sloma. Portal eHow kaže kako šefovi, uz malo truda i bez financijskog troška, mogu utjecati na motivaciju svojih zaposlenika.

1. Budite dostupni zaposlenicima

Veliki broj menadžera ima naviku izbjegavanja zaposlenika ‘nižeg ranga‘. Draže im je praviti se da sve funkcionira i kako nema problema. No, svakome ponekad treba malo ohrabrenja i lijepa riječ. Ako nadređeni ne pokažu svoj interes za zaposlenike i posao koji obavljaju, nema smisla niti očekivati kako će zaposlenici brinuti o poslu.

2. Odvojite vremena i za zabavu

Postoji vrijeme i mjesto za sve. Napravite druženje sa zaposlenicima gdje ćete im omogućiti da se opuste, bez spominjanja poslovnih obaveza. Vidjet ćete kako funkcioniraju i kakve karaktere imaju, a i zaposlenici će vas vidjeti kao čovjeka, a ne samo kao šefa.

3. Stvorite okolinu gdje se je dozvoljeno pogriješiti

Zaposlenici koji rade na poslu u kojem je moguće pogriješiti (a tko radi taj i griješi) često nalaze načine za prikrivanje svojih pogrešaka. Umjesto da ih kažnjavate za nešto što im je slučajno promaknulo ili je obični tipfeler, provjerite što ih najčešće buni. Zaposlenici koji ne rade u strahu, mogu otvoreno reći svoje stavove i misliti izvan standardnih okvira su učinkovitiji i motiviraniji.

4. Jasno odredite ciljeve kompanije

Ne pretpostavljajte kako zaposlenici znaju što je vaš cilj. Svatko će shvatiti na svoj način put prema kojem treba ići ukoliko im ne objasnite točno što želite. Da bi zaposlenici mogli prihvatiti buduće planove tvrtke, prvo ih moraju razumjeti.

5. Razmislite koliko ste vi, kao šef, motivirani

Ako vama kao vođi nedostaje motivacije, brzo će se takvo stanje oslikati i na zaposlenicima. Kada osjetite da nemate volje za poslom, prije nego li počnete komentirati kako se netko od zaposlenika ne trudi poradite na sebi. Šef je primjer kojim će se zaposlenici voditi.

26. travanj 2024 06:12