Znanja
StoryEditor

Kako ne izgubiti nijednoga kupca zbog gužve na blagajni

30. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

U rujnu će biti godinu dana od trenutka kad je velik dio javnog prijevoza u Londonu uveo beskontaktno plaćanje. Za oko deset milijuna stanovnika šireg područja Londona to je značilo da se mogu koristiti beskontaktnim plaćanjem prilikom svake vožnje podzemnom željeznicom ili autobusom.

Cijena karte manja je nego pri plaćanju gotovinom, a na beskontaktno plaćanje prenesene su i prednosti kartice Oyster, kao što je na primjer dnevno i tjedno ograničenje cijene prijevoza, koje znači da neovisno o broju vožnji postoji cjenovna granica do koje putnik želi plaćati. Iskorak prema beskontaktnom plaćanju na svim uslugama koje pruža Transport of London jedan je od razloga ubrzanog prihvaćanja takvog plaćanja u Velikoj Britaniji. Od uvođenja te mogućnosti već je ostvareno više 100 milijuna beskontaktnih plaćanja. Takav scenarij nije više tako teško zamisliti ni u zagrebačkom javnom prijevozu. Beskontaktno plaćanje postalo je nešto sasvim normalno, s više od 1,1 milijardu transakcija u Europi samo u posljednjih 12 mjeseci. Postoji mnoštvo razloga zbog kojih ga potrošači biraju – brzina i prikladnost na vrhu su liste.

Možemo kao i Česi S tako snažnom infrastrukturom, Velika Britanija vodi na europskom tržištu prema broju beskontaktnih transakcija u ožujku (52,6 milijuna), a slijede je Poljska (49,7 milijuna) i Češka (13,9 milijuna), gdje su beskontaktnu tehnologiju široko prihvatili korisnici, trgovci i banke. Činjenica da ta tržišta zauzimaju drugo i treće mjesto u broju transakcija dobar je primjer koji pokazuje kako manje razvijena tržišta mogu predvoditi u prihvaćanju novih tehnologija i prestići ‘naprednije‘ zemlje. Svakako da je Poljska veliko tržište, ali tržište u Češkoj na mnoge je načine slično našem, što dokazuje da bi i Hrvatska jednog dana mogla biti predvodnik u usvajanju novih tehnologija plaćanja. Europljani prihvaćaju pogodnosti beskontaktnog plaćanja na raznim mjestima. Najpopularnija su supermarketi, restorani i druga mjesta gdje se naručuju hrana i piće. Za hrvatske poduzetnike, pogotovo u turizmu – to je ključni podatak.

Od plastičnoga prema digitalnom Diljem Europe narasla je razina korištenja beskontaktnim plaćanjem, ali ovo je samo početak. Popularnost će mu samo rasti kako se budu razvijale nove generacije bezgotovinskih plaćanja, gdje se jednostavnost i prigodnost šire na mobilne i nosive uređaje. Studija ‘Mobile Money‘, koju je Visa Europe provela u svibnju, pokazala je da postoji visoka potražnja korisnika za mobilnim platnim rješenjima. Više od polovice (53 posto) Europljana očekuje da će do 2020. godine upotrebljavati svoj mobitel za plaćanje barem jednom na tjedan.Potražnja korisnika za mobilnim beskontaktnim plaćanjem, u kombinaciji s činjenicom da broj korisnika pametnih telefona konstanto raste znači da su se svi potrebni komadići slagalice posložili kako bi se dogodio seizmički pomak od plastičnog prema digitalnom. Budućnost je jasna – mobilna rješenja brzo će postati preferirani način za pohranjivanje podataka s kreditne ili debitne kartice. Inovacije u sigurnosti, kao što je Visina usluga tokenizacije – koja štiti identitet korisnika i informacije o kartici kod plaćanja netradicionalnim uređajima – čine to mogućim. U tom pomaku beskontaktno je plaćanje veliki korak na putu.

Što to znači za kompanije Prije svega, te promjene ubrzavaju tokove novca. S beskontaktnim plaćanjima kupci imaju pristup cijeloj svojoj platnoj moći u bilo koje vrijeme i na bilo kojem mjestu – što povećava likvidnost i briše barijere u trgovini. Kako je Europska centralna banka u svom ‘Working paperu‘ rekla: ‘Prelazak na učinkovitu elektroničku trgovinu stimulira cjelokupnu ekonomiju, potrošnju i trgovinu. Među različitim instrumentima plaćanja, ovaj je odnos najsnažniji za kartična plaćanja‘. Istraživanje koje je provela Visa Europe u suradnji s Ipsos MORI-jem prošle godine (u Britaniji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj i Poljskoj) pokazuje da prihvaćanje plaćanja karticom može smanjiti odljev klijenata malih biznisa do 24 posto. Postoje mnogi vlasnici tvrtke i obrta koji preferiraju gotovinu zbog brzine i percepcije jednostavnosti, a koji će promijeniti pogled na stvari kako beskontaktno plaćanje bude postajalo popularnije. Imate malu trgovinu sa suvenirima u središtu turističkog mjesta? Razmislite malo o prometu koji gubite svaki put kad nastane gužva i ljudi se ne odluče na kupnju jer ne žele stajati u redu. Razmislite koliko bi olakšanje bilo kad bi naplaćivanje trajalo samo nekoliko sekundi, bez petljanja s gotovinom ili potrebe autorizacije transakcije PIN-om. Razmislite koliko bi jednostavnije i brže bilo za blagajnika da prihvati plaćanje karticom bez potrebe da uzima karticu od kupca i koliko bi se kupci, kako domaći, tako i turisti, osjećali sigurnije kad ne bi morali pružiti nekome nepoznatom svoju karticu u ruke. Rješenja poput beskontaktnih MPOS terminala, koji iziskuju vrlo niske troškove instalacije, potpuno su prenosiva i rade s mobilnom ili wi-fi internetskom vezom, što za vlasnike tvrtki znači da mogu lakše odgovoriti na rastuće zahtjeve svojih kupaca.

27. travanj 2024 05:00