Znanja
StoryEditor

Kako odgovoriti na pitanje ‘Koje su vaše najveće slabosti?‘

05. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Kada vam netko na razgovoru za posao postavi pitanje ‘Koje su vaše najveće kvalitete‘, najčešće imate spreman odgovor - naglasite vaše poslovne vještine i trudite se pokazati kako ste najbolji kandidat za posao.

Međutim, na pitanje ‘Koje su vaše najveće slabosti?‘ puno je teže odgovoriti. To nije nužno trik-pitanje. Poslodavci na taj način procjenjuju vašu samosvijest i iskrenost. Zbog toga odgovor ‘Uvijek probijam rokove‘ nije dobra opcija kao ni odgovor ‘Savršen sam‘.

Ovo su neke od strategija koje vam mogu pomoći da na to pitanje primjereno odgovorite:

Pokažite da ste iznad vlastitih manaSvatko ima neke osobine koje treba popraviti, a ako možete objasniti kako ste ispravili neke svoje mane, pokazat ćete se kao snažna i sposobna osoba kojoj je profesionalni napredak bitan.Stoga se sjetite neke manje mane koju imate, a oko koje se trudite. Recimo, možete objasniti kako vam javni nastupi nisu jača strana, ali ste se kroz nekoliko godina uspjeli uhvatiti u koštac s tim nedostatkom.Druga taktika je kroz primjer nedostatka pokazati vrlinu. Primjerice, možete objasniti kako vam matematika prije zadavala neke probleme, ali ste onda prošli tečajeve i sad vam ide izvrsno.

Pravilno adresirajte nedostatkeAko vaša poslovna pozadina ne odgovara u potpunosti zahtjevima posla za kojeg se natječete ili ako ste svjesni da se poslodavac premišlja zbog vašeg, možda nepotpunog, iskustva, pitanje o nedostatcima pruža vam mogućnost da popravite situaciju.Primjerice, možete objasniti kako ste svjesni da vam manjak konkretnog iskustva odmaže u natječaju za željeni posao, ali to možete kompenzirati iskustvom na nekom drugom poslu kojeg ste radili, a možda se ne čini povezanim s potrebnim iskustvom.

Pretvorite mane u vrlinePostoji način da mane prikažete u pozitivnom svjetlo. Možete, recimo, kao manu navesti perfekcionizam zbog kojeg teško drugima prepuštate projekte ili pojedine zadatke iz projekata. Nakon toga možete dodati da ste s vremenom shvatili kako je bitno dobiti povratnu informaciju za vrijeme trajanja projekata. Trik je u tome da zvučite iskreno i koncizno.

17. travanj 2024 04:43