Znanja
StoryEditor

Kako raditi sa šefom koji pretjeruje?

20. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Neki šefovi jednostavno nemaju mjeru, no zato portal Ask men donosi pet savjeta kako se nositi s najčešćim problemima te kako se suprotstaviti šefovima-gnjavatorima. Ako muku mučite s teškim nadređenim, provjerite koje su mu slabe točke i učinite ih vašom prednosti.

1. SitničarenjeNekima je kvantiteta važnija od kvalitete. Takav pristup će možda i imati kratkotrajno dobar učinak, ali ne zadugo. Ako vas šef provjerava svakih 10 minuta i gleda svaki zarez koji ste napravili - preduhitrite ga. Prije nego li stigne propitkivati o detaljima posla, pošaljite mu e-mail u kojem stoje svi zadaci koje radite i detalji o tome što je sljedeće.

2. Česta promjena očekivanjaAko šef često mijenja prioritete i pristup poslu zatražite ga da vam napismeno pošalje što treba napraviti. Tako ćete imati pismeni dokaz o tome što treba odraditi za slučaj da ponovno promijeni mišljenje i prioritete.

3. Odlazak kada je najpotrebnijeKada trebate ovjeru bitnih dokumenata, šefa nigdje na vidiku. Jedini način za obavljanje posla na vrijeme je provjeriti koje kanale komunikacije vaš šef preferira. Kada vidite koji je najbolji način za komunikaciju u hitnim slučajevima pripazite da je poruka kratka i jasna. Usredotočite se na najbitnije kako bi bili sigurni da će vaš nadređeni u cijelosti pročitati i shvatiti što treba napraviti.

4. Previše informacijaAko vam se događa kada razgovarate sa šefom da on stalno skreće s teme i ubacuje nebitno u razgovor, pokušajte vratiti temu na bitno. Ne upadajte u velike rasprave o nebitnome za posao jer malo ‘vanjskih‘ podataka je dobro, no posao se neće sam odraditi.

5. Preuzimanje tuđih zaslugaAko smatrate da će šef preuzeti zasluge za vaš dobro odrađeni posao, spomenite projekt na kojem radite na većem sastanku. Tako će svi znati kako vi radite na tom segmentu te se nitko neće moći pohvaliti tuđim (vašim) radom.

25. travanj 2024 22:37