Znanja
StoryEditor

Kako voditi coaching timova?

26. Siječanj 2016.
Piše:
lider.media

„Ovaj moj tim je stvarno dobar, dragi su ljudi, ali ipak, ako bi Vi održali neku radionicu pa im rekli da… „Stvarno, nemamo mi nekih većih problema, ali uzmite ih Vi malo, pa sredite te neke stvari“.

Ovako ponekad počne razgovor o timskim coachingu. Ovakav uvod često znači da je potreban i individualan rad s voditeljem, i s timom bez voditelja, i sa svima zajedno.

Budući da se u praksi često miješaju pojmovi tima i grupe (skupine) važno je reći što je to „tim“. „Tim je mali broj ljudi s komplementarnim vještinama koji su posvećeni zajedničkoj svrsi, setu izvedbenih ciljeva i zajedničkom pristupu za koje se smatraju zajednički odgovornima. Zajednički pristup mora uključivati načine učinkovitog sastajanja i komunikacije koji podižu moral i usklađivanje, učinkovito uključujući sve ključne čimbenike skupine i načine da osobe i tim mogu kontinuirano rasti i razvijati se.“ – Hawkins & Smith.Coaching u većini slučajeva zamišljamo kao razvojni proces u kojem su uključene dvije osobe (coach i klijent), ili, kako to još volimo reći, odnos „jedan na jedan“. Timski coaching je drugačiji od pojedinačnog jer uključuje više osoba, no istovremeno je jednak, jer s jedne strane imamo coacha, a druge strane jedan cjeloviti subjekt – tim. U ovakvom dinamičnom procesu, tim vidimo kao cjelinu, odnosno sistem. Timski coach je coach te cjeline. Ovo napominjemo jer timski coaching radimo s timovima, a ne skupinama/grupama za koje vrijede drugi principi i metode rada.

U coachingu timova cijeli tim, uključujući i voditelja tima, postaje klijent (coachee). Posebna pozornost se tada poklanja razvoju i funkcioniranju tima u cjelini, a ne naglašeno njegovih pojedinih članova. Iskustvo pokazuje kako su bitni faktori uspješnosti tima u ispunjenju uloga članova tima, njihovoj komunikaciji, uzajamnom povjerenju, uzajamnoj podršci, suradnji i interakciji.Timski se coach služi dvama principima: generalnom slikom (zoom-out) i detaljima (zoom-in).

Dok zoom-in pristup coacha zahtijeva individualan rad, povratnu informaciju (feedback) i razgovor s pojedinim članom tima u svrhu bolje uključenosti toga člana u dinamiku tima, zoom out svjesno potiče interakciju sa cijelim timom kako bi omogućio protočnu komunikaciju unutar tima. To znači da je komunikacija s pojedinačnim članom tima sekundarna i služi samo kao poticaj za ključnu interakciju između članova tima.

Timski coaching kroz pristup ‘pet disciplina‘ opisan je u knjizi Leadership Team Coaching—Developing Collective Transformational Leadership, autora Petera Hawkinsa.

Procesne korake koje Hawkins navodi mogli bi sada navesti i pojasniti, no tada bi vjerojatno stvorili iluziju kako je to recept timskog coachinga. Nažalost, ili na sreću, takav recept ne postoji. Naime, dobri coachevi timova su kao vrhunski kuhari koji osjete i rade ‘ono nešto‘ na svoj autentičan način. Vještina i karizma idu ruku pod ruku kao rezultat iskustva i kontinuiranog učenja.

Čest poticaj za angažman timskog coacha je atmosfera u timu, odnosi i ponašanja, koji zajedno utječu na postizanje rezultata cjelokupnog tima. Ovaj aspekt naziva se operativnom učinkovitošću tima.

Drugi aspekt rada s timom odnosi se na transformaciju tima koja uključuje dugoročnu i kvalitativnu promjenu funkcioniranja tima.

Naš voditelj iz uvodnog primjera i sam prolazi kroz osobnu transformaciju, jer promjena sistema nije moguća bez promjene ključnih pojedinaca iz tima.

U tom smislu, timski coaching uvijek daje više nego što je to bonus za one koji idu do kraja u radu na sebi i na timu.

Ponosan član tima je jedan od znakova prepoznavanja uspješnosti timske evolucije i transformacije. Jeste li Vi ponosan član svoga tima? Ako niste, vrijeme je za promišljanje i razgovor.

Cognita i poslovni tjednik Lider daruju troje pretplatnika stipendijama za coaching edukaciju ‘Biti coach‘ u iznosu od 50 posto, 30 posto i 20 posto od cijene programa. Stipendije će osvojiti troje Liderovih postojećih ili novih pretplatnika koji pošalju najbolja motivacijska pisma. Više o edukaciji i stipendijama na linku http://liderpress.hr/poslovna-znanja/pretplatite-se-na-lider-i-osvojite-stipendiju/

27. travanj 2024 17:13