Znanja
StoryEditor

Kineski apetit određuje globalne cijene

25. Rujan 2014.

Ogroman apetit Kine je faktor koji određuje cijene raznih roba na globalnom tržištu. Kina ne kupuje samo svinjetinu i sojino zrno na međunarodnom tržištu već „guta“ spektar međunarodnih poljoprivrednih i prehrambenih poduzeća.

Za očekivati je i daljnja preuzimanjem ne samo poljoprivrednih robnih tržišta već i međunarodnih tržišta derivata uz pomoć kojih bi kineska poduzeća smanjila rizik koji se pojavljuje kod prekograničnih akvizicija.

Primarni motiv Kine u akviziciji stranih prehrambenih poduzeća ima korijene u želji za sigurnošću za hranom. Umjesto samog gomilanja robe vladajući su shvatili da je potrebno poboljšati širu učinkovitost industrije kroz konsolidaciju i akviziciju.

Postoji mnogo razloga radi kojih valja vjerovati da će se ovaj trend nastaviti.

Kao prvo, izgleda da je ovakva politika podržana od strane države. Ding Xuedong, predsjednik kineske investicijske korporacije , Kineskog suverenog zdravstvenog fonda, javno je izjavio za Financial Times kako CIC želi više ulagati u poljoprivrednu proizvodnju diljem svijeta, te sudjelovati u cijelom lancu vrijednosti.Kina povećava svoj apetit paralelno sa Pekingom koji želi rebalansirati ekonomiju kako bi prioritet postala potrošnja, a ne ulaganje.

Kako posljednjih godina prihodi kućanstava sve više rastu ljudi se bolje i hrane uz veću potražnju za visoko kvalitetnim proizvodima.

Veliki je izazov nahraniti kinesku populaciju koja broji 1,3 bilijuna stanovnika. Preuzimanjem preko oceanskih kompanija poboljšava se prehrambena industrija i to kroz veću učinkovitosti i kroz uvođenje najbolje prakse.

Potreba za reformom pokazala se nedavno pri sigurnosnoj krizi oko hrane koja je potkopala povjerenje u domaću opskrbu hranom. Kina ima nepremostiv nedostatak u pogledu limitirajućeg obradivog zemljišta, za primjer-USA ima sličnu površinu zemlje no samo četvrtinu kineske populacije.

Akvizicija koja je otkrila kineske planove je preuzimanje američkog proizvođača svinjetine Smithfield Foods prošle godine za 7,1 bilijun USD. Ovo preuzimanje ima poseban značaj jer svinjetina ima ključnu ulogu u prehrani Kineza, te čini ¾ mesa konzumiranog u Kini.

Još jedno područje od posebnog interesa za Kinu su poljoprivredni proizvodi . Stoga je National Cereals,Oil and Foodstuffs Corp (COFCO) preuzela 51% od Noble Group poslovanja sa šećerom, sojom i pšenicom u iznosu od 1,5 bilijuna USD te se na taj način približila kupovini sličnog udjela u nizozemskom trader-u Nideri.

Navedene akvizicije predstavljaju odstupanje od prethodne prehrambene politike u kojoj se Kina fokusirala na podupiranje domaće proizvodnje ili gomilanju zaliha prehrambenih proizvoda.

Mliječna industrija također igra veliku ulogu jer je Kina najveći svjetski uvoznik mliječnih proizvoda. Njihova ogromna potražnja zadnjih je godina potakla rast cijena mliječnih proizvoda na globalnoj razini.

28. travanj 2024 13:21