Znanja
StoryEditor

Kukuruz nije pratio porast cijena soje i pšenice

24. Travanj 2014.

Dok je proteklog tjedna na burzi u Chicagu cijena kukuruza padala, cijena starog uroda sojine sačme i sojinog zrna vrtoglavo je rasla.

Cijena kukuruza za bezuspješno pokušala korigirati svoj pad i krenuti uzlaznom putanjom. Istovremeno situacija na Crnom moru nije bila dovoljna za poticaj kupcima da počnu kupovati američki kukuruz.

Zanimljivo je bilo pratiti porast cijena soje i pšenice, te kukuruza koji ih nije pratio. Moguće je da u narednih nekoliko dana cijena kukuruza još više posrne.

Započela je sadnja kukuruza u SAD-u, no kada seljaci zapnu sadnja može biti gotova u kratkom vremenskom razdoblju. Vremenske prilike u Americi su povoljne za sadnju u narednih 10-tak dana što je dodatan poticaj za niske cijene kukuruza.

Cijena prošlogodišnjeg uroda sojinog zrna je bila vrlo visoka prošlog tjedna sa porastom od 15-20 usd/t.

Zabrinutost oko Kine ne jenjava, velike količine robe su rezervirano no i dalje je neizvjesno što će se na kraju desiti. Hoće li količine biti stornirane ili će roba ipak biti isporučena?

Izvoz američke soje je pao proteklih tjedana na što je utjecala visoka cijena na burzi, te nedostatak ponude.

Na našem domaćem susjednom tržištu sa nestrpljenjem se iščekuje dolazak broda Van Gogh u luku Koper večeras. NA spomenutom brodu je sojina sačma koja je trgovcima trebala biti isporučena početkom mjeseca travnja. Iako će ugovori biti realizirani od strane dobavljača ,a roba će biti na raspolaganju početkom idućeg tjedna ovakav stil poslovanja i neredovite isporuke ugovorene robe stvaraju mnoge probleme kako uvoznicima tako i krajnjim potrošačima koji na samom početku sezone ne mogu nabaviti potrebne komponente za stočnu hranu.

U Peruu se i dalje iščekuje objava nove ribolovne kvote . Proteklog tjedna u južnom Peruu ulovljeno je oko 60 000 t što je impozantna brojka.

Izvještaji o trgovini objavljuju brojku od 100 000 t prodanog ribljeg brašno no i dalje se čeka potez Kine koja će svakako kupovati velike količine.

Prvog tjedna mjeseca svibnja IFFO organizira susret u Londonu kojem će prisustvovati svi svjetski proizvođači i potrošači ribljeg brašna.

19. travanj 2024 07:36