Znanja
StoryEditor

Mali i srednji poduzetnici i obrtnici lani izvezli 16 posto više robe

05. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

U ponedjeljak 1. lipnja 2015. godine u Hotelu Kutina održana je konferencija “Bez krize - novi pristup međunarodnom tržištu” u sklopu projekta “Unapređenje poduzetničkog okruženja” Ministarstva poduzetništva i obrta, mjera C3B, kojeg provodi Razvojna agencija Mrav. Cilj Konferencije bio je razvoj međunarodne konkurentnosti subjekata malog gospodarstva i poticanje ulaska na inozemna tržišta.

Konferencija je okupila poduzetnike, poduzetnike početnike, mlade i sve koji imaju poduzetničku ideju te doprinijela povećanju svijesti o mogućnostima internacionalizacije poslovanja kao bitne komponente ukupnog gospodarsko-socijalnog rasta i razvoja. Na konferenciji su kao govornici prisustvovali Madi Sharma, članica Europskog gospodarsko-socijalnog odbora, Violeta Jelić, glavna tajnica HOK-a, Maja Pokrovac, savjetnica Ministra poduzetništva i obrta, Brankica Grd, direktorica HGK ŽK Sisak. Matija Žulj, izvršni direktor Agrivija i Ivan Livić, product manager.

- Drago nam je da smo uspjeli organizirati konferenciju na kojoj smo okupili mlade i poduzetnike te potaknuti temu poduzetništva kod mladih u Hrvatskoj. Vrlo je važno da osvijestimo gdje i kako se na vrijeme informirati. Nažalost, zbog ekonomske krize u državi, za koju se nadamo da polako odlazi u povijest, hrvatsko poduzetništvo je prošlo kroz velike probleme. Ovakvim projektima i konferencijama nastojimo pomoći svima koji žele biti uspješni poduzetnici u Hrvatskoj – izjavila je Jasmina Cvetković Braim, direktorica agencije Mrav.

Madi Sharma, koja je dobila i priznanje „Best Boss“, istaknula je: - Rješenja dolaze od ljudi i u posao se kreće iz lokalne zajednice. Neuspjeh je dio poduzetništva i nikad ne treba odustati. Iz neuspjeha se uči poduzetništvo. U Hrvatskoj ljudima nedostaje samopouzdanja i odvažnosti. Učite, informirajte se i komunicirajte i hrabro ostvarite svoje ideje, jer svijet je postao globalna lokalna zajednica. Za uspjeh je potrebno izaći iz okvira.

- Malo i srednje poduzetništvo snažno napreduje u dijelu izvoza. Brojke za prošlu godinu pokazuju da su mali i srednji poduzetnici i obrtnici ostvarili rast od 16% u dijelu izvoza. To je zahvaljujući njihovim naporima, ali vjerujem i mjerama koje se kontinuirano i sustavno provode od Ministarstva poduzetništva i obrta, ali i ostalih ministarstva s obzirom na to kako se izvozna politika koordinira kroz Povjerenstvo za internacionalizaciju hrvatskog gospodarstva. Veliki dio priče nose i poslovna udruženja, koja također kroz svoje mjere sudjeluju u ovim aktivnostima – izjavila je Maja Pokrovac, savjetnica Ministra poduzetništva i obrta.

- Mladi bi se trebali više aktivirati i proaktivno raditi na sebi, a ne očekivati da im država sve sređuje. Mladi se trebaju ujediniti, početi raditi na projektima, volontirati, učiti jedni od drugih, što više mogu putovati po svijetu, koristiti sve moguće europske, svjetske fondacije, Grantove, razmjene kojih ima jako puno. Treba iskopati informacije i informirati se po udrugama i poduzetničkim inkubatorima kojih ima sve više – rekao je Ivan Livić.

18. travanj 2024 18:09