Znanja
StoryEditor

Marketinško iskorištavanje kraja svijeta

21. Prosinac 2012.
Piše:
sbabic1

Hrvati su vjerojatno jedini narod kod kojeg je Sudnji dan siguran, a ne majanska patka. Naravno, ne mislim pritom na okrutne prognoze agencije Standard&Poors, a ni na projekcije razvoja gospodarske situacije, nego na to da se u petak 21. prosinca u zagrebačkoj Džamiji na Trgu žrtava fašizma održava treći nezavisni festival kreativne komunikacije Sudnji dan.

Prigodnim ordenjem bit će nagrađeni najbolji kreativci iz jedanaest kategorija koje bira najveći domaći žiri sastavljen od dvjestotinjak marketingaša i četrdesetak predstavnika klijenata. U slozi i slavlju, planira se, domaće kreativne snage dočekat će kraj svijeta. U ovom slučaju kraj svijeta došao je kao naručen jer su organizatori ‘sudnjeg festivala’ dobili priliku da u svrhe vlastitog reklamiranja iskoriste svu medijsku strku koja se digla oko navodnog konca civilizacije. I nisu jedini. Zapravo, oni su male bebe za ono što su marketingaši kadra učiniti ne bi li uspjeli zaraditi koju kunu na 21. prosinca. Među onima koji žele iskoristiti lakomost kupaca ili se bar dobro zabaviti na račun pesimističnih projekcija prednjače organizatori evenata, ugostitelji i hotelijeri koji nude iskustvo za pamćenje te pokoji brend.

Neotporni Chevy Jedan od potonjih, čija je kampanja najbolje razmišljala na američkoj marketinškoj sceni, jest ona brenda Chevrolet Silverado. Reklama koja je premijerno prikazana tijekom Super Bowla prikazuje vozača i njegova psa koji su uspjeli preživjeti kraj svijeta jer su se vozili u Chevyju. Ipak, nije to jedino zbog čega se toliko pisalo o reklami. Naime, preživjeli vozač susreo se sa svojih nekoliko prijatelja, također ‘chevoljubaca’, koji su ga izvijestili da Dave nije preživio jer je vozio Ford. Jasno, nakon što je reklama ugledala svjetlo dana, ekipa iz Forda zaprijetila je tužbom, a iz Chevyja su mu odgovorili da su spremni ispričati se ako se nakon Sudnjeg dana uvjere u suprotno. Kako je objavljeno na CNBC-ju, najveći eksploatatori kraja svijeta ipak pripadaju uslužnom sektoru, što su i dokazali opisujući doista impresivne pakete koji stoje na raspolaganju potrošačima diljem svijeta, a ponajviše zabrinutim Amerima. Tako, primjerice, za 79 tisuća dolara (da, tisuća) meksički Rosewood Mayakoba nudi aranžman za dvoje poetičnog naziva ‘Ultimativan novi početak’ u koji su uključeni duhovno čišćenje s majanskim šamanom, vožnja privatnim helikopterom i arheološka tura po ključnim nalazištima drevnih civilizacija. Hotelski lanac iz San Diega The Keating za znakovitih 666 dolara nudi paket ‘Kraj svijeta’ u koji je uključena posljednja večera i fitness-trening kao priprema za bježanje od zombija. U hotelu aranžmane rezervirane nakon 21. prosinca prodaju za 40 posto jeftinije, a njihovi letci taj aranžman reklamiraju kao pravu okladu: bude li doista kraj svijeta, izgubit ćete novac; ne bude li, bit će to za vas dobar ‘deal’.

Čisti PR Ipak, The Keating se može skriti pred onim što je priredio The Curtis Hotel. On za 12,021 dolar omogućuje iznajmljivanje cijeloga kata da biste mogli ‘partijati’ kao da ne postoji sutra. Zakupci dobivaju i ‘tablete protiv radijacije, paketiće dehidrirane i zamrznute hrane te plinske maske’ te im je na raspolaganju majstor tattooa. Iako svakomu razumnom biću ta ponuda na prvu zvuči kao potpuna besmislica (što se i dokazalo - hotel nije prodao nijedan aranžman), zapravo je dobro osmišljena strategija hotelskih marketingaša. Naime, uspjeli su prašinu koja se digla oko Sudnjeg dana preokenuti u vlastitu korist i dobiti besplatan PR u svim ključnim američkim medijima, a, kao što i sami vidite, o njima se piše i u Hrvatskoj. ‘Medijske objave’, izjavio je za CNBC The Keatingov marketinški šef, svakako su vrednije od toga da doista prodamo koji paket, što nam je i bio i cilj.’ Profesor strateškog marketinga na Cornell’s School of Hotel Administrationu Chekitan Dev američkim je novinarima izjavio da marketingaši imaju uistinu sjajnu priliku kapitalizirati predviđanja, što se događa jedanput u povijesti. Budući da su mediji ionako prepuni naslova koji potpiruju strahove ili samo zabavljaju puk, svaka kompaniji koja osmisli nešto dovoljno zanimljivo (bedasto ili mudro, svejedno), a da odgovara spomenutoj temi, završit će ‘mukte’ u novinama, od čega, kažu marketinški stručnjaci, može imati veliku korist.

Jesti i piti Potrošači, ma koliko se na svjesnoj razini borili protiv toga, ipak primjećuju brendove koji se uklapaju u atmosferu ili prigodu. Primjera radi, istraživanje o Halloweenu provedeno u Americi pokazalo je da potrošačima prvo padaju na pamet brendovi ili proizvodi koji u svojim vizualima ili na pakiranjima imaju narančastu boju. Razlog je u tome što je tada većina izloga, promidžbenih materijala i medijskih objava obojena naračanstom bojom bundeve ili crnom bojom kostima za Noć vještica. Kako navodi CNBC, tom analogijom s Noći vještica, možda ćete se naći u meksičkom restoranu, a da ni sami nećete znati zašto. Restorateri su, čini se, i sami svjesni toga, zbog čega se, baš poput hotelijera, bacaju na organizaciju posebnih, ‘posljednjih’ jelovnika koje ćete pojesti u životu.

Zanimljivo je i to što većina nudi visokokalorična jela kako kraj svijeta biste mogli dočekati punog želuca, dobro najedeni. I organizatori Sudnjeg dana, koji, doduše, ne planiraju zaraditi na kraju svijeta jer je riječ o potpuno besplatnom skupu, obećavaju da će se na dodjeli ‘piti, pušiti i jesti masno’. Stave li se na stranu prognoze da se neće dogoditi kraj svijeta, nego kraj svijesti, priča o Sudnjem danu doista nije ništa drugo nego poziv na dobru zabavu ili, ako želite nešto, čista kapitalizacija drevne predaje. Ako već drugim danima niste našli vremena da ‘partijate’ kao da ne postoji sutra, ugostitelji će vam rado pružiti priliku da to učinite ovaj petak - 21. 12. 2012. I tu je kraj priče.

05. svibanj 2024 02:21