Znanja
StoryEditor

Može li Kina ostvariti rast od 6,5 posto?

06. Studeni 2015.

Prošlog je tjedna Centralni komitet kineske komunističke partije održao cijeli niz sastanaka kako bi se formirali ciljevi petogodišnjeg plana kako bi se počevši sa sljedećom 2016. i sve do 2020. godine provodili novi, veliki infrastrukturni projekti i gospodarske reforme.

Ovim reformama žele se ostvariti ekonomski ciljevi kao što je liberalizacija gospodarskih grana, gospodarski rast, donošenje zakona o zaštiti okoliša, povećanje kvalitete života itd.

Za očekivati je da stopa rasta BDP-a biti postavljena na oko 6,5% godišnje što je za 0.5 % niže od ciljane stope za ovu godinu. Kineska vlada također namjerava povećati privatnu potrošnju Kineza kako bi domaće gospodarstvo manje ovisilo o izvozu. Nižom stopom gospodarskog rasta postigao bi se stabilniji gospodarski rast.

Stručnjaci se pitaju je li uopće moguće ostvariti i rast od 6,5% obzirom da na ovaj način kineska vlada priznaje da su podbacili i da im cjelokupna situacija ne ide u prilog.

Usporeni gospodarski rast Kine će utjecati na potražnju za energentima i sirovinama na svjetskom nivou. Za očekivati je da će cijene na svjetskim tržištima padati jer je Kina najveći svjetski uvoznik nafte, željeza, žitarica i mnogih drugih roba i sirovina.

U slučaju da stopa rasta bude još niža svjedočiti ćemo još većem usporavanju globalnog gospodarstva i mogućnosti nove recesije na Zapadu.

Tada bi nas čekali novi padovi dionica i jačanje američkog dolara, japanskog jena i švicarskog franka.

Euro će i dalje nastaviti slabiti u narednim mjesecima u odnosu na američki dolar jer monetarna politika u SAD-u pogoduje jačanju domaće valute u odnosu na euro, a u Europi će pritisak na ECB i dalje rasti.

20. travanj 2024 12:31