Znanja
StoryEditor

Napad u Parizu ipak nije doveo paniku na financijska tržišta

20. Studeni 2015.

Nakon stravičnog terorističkog napada u Parizu bilo je za očekivati paniku na financijskim tržištima što se na kraju nije pokazao opravdanim. Odnos €/$ nije se značajnije korigirao što pokazuje da investitori na financijskim tržištima smatraju da će negativan učinak biti samo kratkotrajan.

Francusko gospodarstvo je drugo najveće gospodarstvo euro zone, te bi nakon terorističkog napada potrošnja i broj turista mogao pasti. Turizam u Francuskoj čini velikih 7, 5% BDP-a. Sve to će utjecati na gospodarsku situaciju Francuske što će rezultirati na stanje u euro zoni koje ionako nije dobro.

Svi željno čekaju sastanak ECB i daljnjih promjena oko tečaja € koji će zasigurno nastaviti slabiti ,te se može desiti da u narednim mjesecima bude slabiji od američkog dolara.

Krajem prošlog tjedna objavljeni su podaci da je u proteklih godinu dana u Americi otvoreno gotovo 3 milijuna novih radnih mjesta, dok je stopa nezaposlenosti pala na 5%.

Investitori smatraju da je početak podizanja kamatnih stopa u SAD-u sve bliži što će imati dalekosežne globalne posljedice. Dok većina centralnih banaka na svijetu labavi monetarnu politiku, kamatne stope u SAD-u uskoro počinju rasti za očekivati je da će se kapital iz ostatka svijeta prebacivati u SAD. Proteklih 8 godina situacija je bila obrnuta.

Pretpostavlja se da će cijene dionica i dalje rasti no mnogo sporije jer više neće biti masovnog ubrizgavanja sredstava u financijske sustave što su do sada radile najvažnije centralne banke .

Na tržištu žitarica cijene su i proteklog tjedna samo padale. Kukuruz je pao za 6 $/t, sojino zrno za 4 $/t, sojina sačma 5-7 $/t, pšenica za 10 $/t.

Cijena kukuruza je pala radi slabog izvoza i dobrog uroda. Istovremeno Argentina i Brazil su podigli procjenu proizvodnje tako da će 2016.godine kukuruza biti na pretek.

Na tržištu sojinog zrna izvozne brojke izgledaju odlično no USDA je povećala brojke za proizvodnju i zalihe. Brazil i Argentina imaju idealne uvjete, kiša pada, stoga neće biti problema sa manjkom vlage za urod sojinog zrna. Također očekuje se rekordna proizvodnja sojinog zrna u Brazilu.

U narednih nekoliko mjeseci nerealno je očekivati porast cijena navedenih roba na svjetskom globalnom tržištu,a posebice na Chicago Mercantile Exchange-u .

18. travanj 2024 04:29