Znanja
StoryEditor

Ne može otkriti novi ocean onaj tko se drži obale

17. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Proteklog ožujka Europska komisija putem programa ‘Žene inovatorice‘ dodijelila je nagrade ženama koje su istodobno poduzetnice, znanstvenice i inovatorice. Među nagrađenima nema hrvatskih poduzetnica iako zacijelo ima onih koje bi se trebale prijaviti na to natjecanje za sljedeću godinu. Kako je i zašto to važno

Poduzetništvo podrazumijeva riskiranje i promjenu. Napuštajući svoju sigurnu zonu napredujemo i stvaramo nešto novo. Poznato je to svima koji su bili hrabri i iskoristili prilike koje su im se ukazale i postali poduzetnici ili inovatori. Putem programa Europske komisije ‘Žene inovatorice‘, čije su nagrade dodijeljene ovoga ožujka, nagrađene su žene koje su istovremeno poduzetnice, znanstvenice, inovatorice.  

Finalistice tog odabira znanstvenice su i poduzetnice iz Izraela, Irske, Švedske, Njemačke, Finske, Francuske i Portugala. One u svom životu i radu kombiniraju znanstvenu izvrsnost i sposobnost poslovanja svojih inovativnih poduzeće. Riječ je o ženama koje su ili osnovale ili su suosnivačice tvrtki, a koje su svoja istraživanja financirale sredstvima EU za istraživanje i razvoj. One su dr. Susana Sargento (osvojila prvu nagradu, u vrijednosti 100.000 eura), prof. Sirpa Jalkanen (osvojila drugu nagradu, u vrijednosti 50.000 eura), dr. Sarah Bourke (osvojila treću nagradu, u vrijednosti 30.000 eura) i ostalih šest finalistica koje su bile u užem izboru.

Što je inovacija

Pitanje koje često postavljamo je što je inovacija te kako definirati taj pojam. Finalistice su, na temelju vlastitog iskustva i pogleda na realizaciju poslovnog uspjeha, definirale inovaciju. Smatraju da je inovator onaj tko je izdržljiv i ustrajan u ostvarivanju svojih avangardnih ideja sve do faze njihove uspješne implementacije. To je osoba kreativnog duha, imaginativna, koja preuzima rizike, razmišlja ‘izvan okvira‘ i ne boji se biti odbijena kako bi svaki put iznova morala dokazivati svoje rezultate istraživanja. Također, pojam inovacije ne poistovjećuju isključivo s poslovanjem, smatraju da je to kontinuirani proces promatranja života i svijeta oko sebe kako bi se prilagodile ili promijenile stvari i pojave koje naše živote čine boljim. Inovator prepoznaje priliku da osmisli i razvije nešto novo čime će promijeniti način na koji su se stvari odvijale do sada. U slučaju tih inovatorica, jedan je od ciljeva bio i da njihove inovacije budu dostupne tržištu i da stvore komercijalni prosperitet za njihove tvrtke. Za Susanu Sargento, osvajačicu prve nagrade, inovator je onaj tko razumije kako novo istraživanje može promijeniti ljudske živote u bližoj budućnosti.

Kako bi se kandidatkinje inovatorice iz EU i zemalja koje imaju pravo sudjelovanja u programu Obzor 2020 (program EU za istraživanje i inovacije) prijavile na takvo natjecanje, njihove prijave moraju uključivati istraživačke i inovacijske aktivnosti s tržišnim potencijalom proizvoda ili usluga te s relevantnim ekonomskim i društvenim učinkom. Ključni kriteriji pri odabiru bili su originalnost i iskoristivost razvijenog proizvoda ili usluge, ekonomski učinak proizvoda ili usluge, visoki znanstveni sadržaj inovacije i društveni utjecaj proizvoda ili usluge. Pristigle prijave na taj natječaj obuhvaćaju različita područja istraživanja, ali najviše ih dolazi iz područja prirodnih znanosti i informacijsko-komunikacijskih tehnologija (IKT-a ).

Tko se može prijaviti

Prijave finalistica konkretno dolaze iz interdisciplinarnih područja biologije, medicine, matematike, farmacije i IKT-a. One su istinske inovacije žena koje su svoje živote posvetile istraživanju i unaprjeđenju ljudskih života u različitim područjima. Inovacije nalaze primjene u različitim područjima pa možemo vidjeti primjere gdje se upotrebljavaju matematički algoritmi kako bi se predvidjela bolja terapija pacijenata, primjere softverskih aplikacija koje pomažu astronautima u kontroliranju i upravljanju hitnim situacijama na Međunarodnoj svemirskoj postaji i primjere medicinskih dijagnostičkih uređaja temeljenih na dostignućima bio, mikro i nanotehnologije (npr. ‘lab-on-a-chip‘). Također, mnoga istraživanja i inovacije nalaze svoju primjenu u području hormonalnih lijekova za liječenje raka dojke i prostate, autoimunih bolesti itd. Poduzetništvo podrazumijeva riskiranje i promjenu, ali i težak razvojni put i u smislu znanstveno-tehničkih aspekata, ali i poslovanja svake tvrtke, bilo da je riječ o startupu ili o etabliranoj tvrtki. Svih devet finalistica natjecanja istaknulo je da je znanstveno-poduzetnički put kojim su se kretale u svojim profesionalnim životima bio izazovan. Takav život zahtijeva znatiželju, upornost i težak rad, jer kako je rekla prof. Sirpa Jalkanen, osvajačica druge nagrade, sve lake stvari u znanosti već su otkrivene. One tvrde da je potrebna hrabrost u razvoju znanstvenih ideja, a da je pokretanje poslovanja iz tih znanstvenih ideja još veći izazov, međutim, ništa manje zabavan. Primjer toga, kako su istaknule, prelazak je iz velike istraživačke institucije na mjesto izvršnog direktora svoje tvrtke gdje takva pozicija zahtijeva upravljačko-liderske sposobnosti, ali i odrađivanje administrativnih poslova, poput kopiranja i uvezivanja dokumentacije.

Hrvatske inovatorice

Bitno je u ovom kontekstu spomenuti ukratko i perspektive hrvatskih inovatorica. Naime, prema izvješćima Europske komisije, uspješnost u pogledu inovacija u Hrvatskoj je među najnižima u EU, što svakako pridonosi slaboj konkurentnosti hrvatskih tvrtki na europskom tržištu. No strateške odrednice poticanja ženskog poduzetništva u Hrvatskoj određene su identificiranim ključnim problemima, ali i strateškim okvirom poticanja ženskog poduzetništva u Europskoj uniji. Dakle, iako zbog povijesnih i ekonomskih razloga Hrvatska nije bila izričito poticajno okruženje za žene inovatorice, u kontekstu postojanja strateških dokumenata, mogućnosti financiranja iz fondova EU, poput natjecanja o kojem je riječ u ovom tekstu, hrvatskim znanstvenicama-poduzetnicima svakako se ostavlja prostor za njihovo djelovanje i one bi to svakako trebale iskoristiti. Činjenica je pak da se hrvatske inovatorice u manjem broju odlučuju na poduzetništvo nego muškarci.

Pobjednica dr. Susana Sorgento poručila je ženama koje iz znanstvenog miljea prelaze u poduzetnički da imaju velike planove, odnosno da pokušaju razumjeti što je sve potrebno da njihova inovacija bude primjenjiva širom svijeta. Poručila je ženama da uspostave kontakte s onima koji imaju iskustva u poslovnom svijetu i da uče svaki dan što više.

A dr. Sarah Bourke, osvajačice treće nagrade, na pitanje što je njezina vodilja u profesionalnom i privatnom životu odgovorila je jednom rečenicom: ‘Čovjek ne može otkriti novi ocean ako nema hrabrosti izgubiti iz vida obalu.‘ 

20. travanj 2024 11:02