Znanja
StoryEditor

Pet najvećih pogrešaka prilikom pisanja životopisa

04. Ožujak 2015.
Piše:
lider.media

Proces traženja posla podrazumijeva brojne situacije na koje jednostavno ne možete utjecati.

Bilo da je riječ o broju ponuđenih poslova, stopi nezaposlenosti, razlikama u pojedinim industrijama - neke su stvari potpuno izvan vaše kontrole. Zbog toga je bitno dovesti do savršenstva one aspekte na koje možemo utjecati.

Donosimo pet najvećih pogrešaka prilikom pisanja životopisa koje treba izbjegavati:

Zastarjeli format

Prvi dojam je bitan. Nemojte dopustiti da vas poslodavac u startu odbaci kao poželjnog kandidata samo zato što koristite format ili obrazac životopisa koji je zastario ili se više ne koristi. To ostavlja dojam neprofesionalnosti.

Navođenje cilja

Ako vaš životopis sadrži poseban odjeljak imena ‘Cilj‘, odustanite od takve prakse odmah. To je zastarjela praksa koja je nevažna u kontekstu današnjeg svijeta rada.

Izostavljanje ključnih riječi

Ovo je savjet koji ste zasigurno čuli i pročitali mali milijun puta – u životopisu koristite ključne riječi iz objavljenog oglasa za posao. Bitno je i gdje ih pozicionirate. Najbolje bi bilo u prvom dijelu životopisa tako da odmah privučete pažnju poslodavca.

Predugačak ili prekratak životopis

Nebitno je je li vaš životopis predugačak ili prekratak – kako god okrenete, sigurno gubite. Ukoliko je riječ o previše stranica, brzo ćete izgubiti pažnju poslodavca. Ako je, pak, vaš životopis prekratak, činit će se kako niste dovoljno kvalificirani.

Navođene odgovornosti umjesto postignuća

Poslodavci ne cijele životopise koji doslovno zrcale oglas za posao. Oni znaju što im treba, ali ne znaju trebate li im vi. Potrebna im je osoba čije kvalifikacije i postignuća pokazuju kako mogu ispuniti odgovornosti navedene u oglasu.

27. travanj 2024 19:52