Znanja
StoryEditor

Pet savjeta kako odgovoriti na pitanja iz publike

10. Travanj 2012.
Piše:
lider.media

Prezentacije su u suvremenom poslovnom svijetu sastavni dio svake komunikacije i vrlo je važno privući i zadržati pažnju auditorija.

Uvijek postoji opasnost od grešaka, većih ili manjih, stoga je važno da je govornik dobro pripremljen i da izvrsno poznaje tematiku o kojoj priča.To je, naime, preduvijet da bi se kvalitetno moglo odgovoriti i na pitanja iz publike, koja ponekad znaju biti teška i provokativna.Donosimo pet savjeta portala Ciceron.hr kako se uspješno nositi sa ‘iznenađenjima uživo‘:

1. Raščlanite pitanje: ‘Naveli ste četiri aspekta u svom pitanju - odgovorit ću na onaj koji mi se čini najvažnijim… (izaberite onaj na koji najlakše možete odgovoriti).

2. Zaustavite ispitivača: ‘To kako vi vidite problem samo je jedan od mogućih aspekata. Međutim, ne smijemo zanemariti da problem ima i druge perspektive iz kojih ga možemo sagledati…‘

3. Preusmjerite pitanje: ‘Vaše pitanje čini mi se toliko važnim i ključnim da bih odgovor na nj prepustio/prepustila ekspertu za to područje…‘

4. Pohvalite ispitivača: ‘Zahvaljujem na pitanju. Dotakli ste jedan važan aspekt o kojem sam želio/željela govoriti…‘

5. U slučajevima iznimno provokativnih pitanja:- pređite u ofanzivu: ‘Ako vam odgovorim na to pitanje, moglo bi nam oboma poslije biti žao‘.- zbunite ispitivača: ‘Odgovorit ću na vaše pitanje ako mi kažete što njime želite postići‘.

06. svibanj 2024 07:53