Znanja
StoryEditor

Pet savjeta za uočavanje loših zaposlenika- prije nego ih se zaposli

21. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Kada novi zaposlenik redovito kasni na posao i ne obavlja svoje zadatke, jasno je kako je zaposlenje takvog radnika bio loš potez. No, kako bi se to spriječilo, portal All business donosi pet načina za uočavanje lošeg zaposlenika i prije samog stupanja u radni odnos.

1. Uključite i druge članove tvrtke u odlukuJasno je kako, pogotovo kada je privatni biznis u pitanju, vlasnici žele imati sve konce u svojim rukama. Usprkos tome, u odluku o zaposlenju je dobro uključiti i druge ljude iz kompanije kako bi lakše procijenili kandidate. Možda će upravo netko drugi uočiti nešto što vi niste i ukazati na potencijalne mane kandidata.

2. Provjerite preporukeKada kandidat za posao dođe s preporukom prošlog poslodavca provjerite o čemu se radi. Ako je kandidat ostavio toliko dobar dojam, zašto ga nisu zadržali u prošloj kompaniji? Potrudite se nazvati osobu koja je pisala preporuku i saznati nešto što nije u životopisu kandidata.

3. ‘Guglajte‘ kandidataDanas većina ljudi ima svoje profile na nekim od društvenih mreža. Ukoliko je taj profil javno dostupan, provjerite o čemu se radi. Možda je objavljeno već nešto i o vašoj kompaniji što bi moglo ukazivati na probleme. Sve i ako je interviju rezultirao izvrsnim rezultatima, ne škodi malo detaljnije vidjeti stavove potencijalnog zaposlenika.

4. Slijedite vlastiti instinktVodite se pravilom kako će vaša tvrtka plaćati novog zaposlenika te će ta plaća biti rezultat njegova rada. Nitko ne želi imati djelatnike koji su na teret tvrtke i samo stvaraju trošak. Nakon savjetovanja i razmjene dojmova s drugim zaposlenicima vodite se svojim instinktom. Čini li vam se kandidat pozitivan ili usporen i pun negativnosti? Svaki detalj je važan.

5. Postavite teška pitanjaNe ustručavajte se kod intervjua za posao detaljnije preispitati kandidate. Naravno, pri tome ne mislimo da budete neugodni i zadirete u privatne živote kandidata, no jasno iskazivanje stava o nekoj problematici može pokazati razlog zaposlenja i radne sposobnosti kandidata.

25. travanj 2024 19:15