Znanja
StoryEditor

Pet segmenata u kojima grad treba osigurati što kvalitetniju i učinkovitiju uslugu za građane

11. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

Da bi se ostvario najveći potencijal, pametni grad treba uspostaviti organizirano i strukturirano. Postoji prostor na koji se treba širiti kako bi se osigurala što kvalitetnija i učinkovitija usluga za građane

Živimo u vremenu koje nam možda donosi četvrtu industrijsku revoluciju koja će se zasnivati na digitalnoj transformaciji u nekoliko relevantnih i povezanih segmenata kao što su internet stvari (IOT – internet of things), rješenja u oblaku, mnogo API-ja, 3D ispis, ‘big/open data‘, umjetna inteligencija, dronovi, vozila bez vozača i sl., a koji bi zajedno mogli promijeniti budućnost. Gradovi sigurno nisu imuni na to i započeli su svoju digitalnu preobrazbu koja obuhvaća navedene segmente. Ti tehnološki segmenti trebali bi im omogućiti da unaprijede svoje usluge za građane i tako postanu konkurentni za zadržavanje novih talentiranih naraštaja i privlačenje drugih talenata na osnovi kvalitete usluga koje grad pruža i življenja. Uzmemo li u obzir neke od segmenata koji su u domeni gradova kao što su promet, izvori (vodni i energijski), zdravlje, obrazovanje, turizam, uprava, jasno je da se može znatno iskoračiti i promijeniti stvari nabolje unapređenjem usluga uporabom pametnih tehnologija i rješenja. Prave pametne tehnologije i rješenja usredotočuju se na stvarne potrebe građana i smatraju se doista korisnim, građanima omogućuju da sami uvide da im neka usluga donosi korist, nisu komplicirani za uporabu i dugoročno mijenjaju ponašanje građana, skalabilni su i mogu se upotrebljavati na različitim razinama (mali segmenti ili cijeli gradovi), uvijek su dostupni. U vezi s tim segmentima u kojima grad treba osigurati što kvalitetniju i učinkovitiju uslugu za građane pokušat ćemo prikazati što su učinili neki gradovi u svijetu i koje su mogućnosti dostupne.

1. Pametna mobilnost

U današnje doba sve veće popularnosti gradova promet je jedan od gorućih problema s kojima se bore. Da bi tome doskočili, počeli su definirati pametnu urbanu mobilnost koja podrazumijeva uporabu tehnologija i senzora tako da se prometom upravlja dinamički, pametnim semaforima i aplikacijama koje u stvarnom vremenu informiraju putnike o zagušenju prometnih pravaca i mogućim rutama kojima se putnici mogu koristiti. Tu je i integrirani promet koji putnicima koji se koriste javnim prijevozom također u stvarnom vremenu omogućava uvid u stanje svih vrsta prometa (autobusi, tramvaji, metro, taksiji, bicikli) i donošenje odluke o tome koju će upotrijebiti za nastavak putovanja. Na traženje parkirnoga  mjesta građani također svakodnevno troše mnogo vremena. Neki gradovi unaprijedili su to tako što su su, osim u garaže, na ulice postavili senzore koji u stvarnom vremenu vozačima javljaju gdje mogu pronaći parkirno mjesto, a u nekima čak definiraju cijene parkiranja ovisno o zauzetosti.

2. Pametno upravljanje resursima

Kad govorimo o resursima kao što su voda, struja, otpad, zrak i slično,  a koje građanima pruža grad i kojima upravlja te za koje je odgovoran, mnogo gradova uvidjelo je potencijal koji pružaju tehnologije u kontekstu unapređenja usluga i smanjenja troškova povezanih s njima. Naime, neki gradovi izračunali su koliko se vode troši na putu do krajnjega korisnika i shvatili da se pri zamjeni infrastrukture u cijevi mogu ugraditi senzori koji će u budućnosti moći javiti na kojemu je mjestu puknuće i osiguravati pravodobno reagiranje. Isto tako, pametna mreža i pametna brojila omogućavaju udaljena očitanja i učinkovito upravljanje priključcima. Osvrnemo li se na segment javne rasvjete, može se uočiti da se u tome znatno iskoračilo u uvođenju LED tehnologije, koja troši manje energije. Mnogo je gradova uvelo i napredna rješenja koja reguliraju i smanjuju potrošnju električne energije dok nema prometa ili građana. Također, pogledamo li segment otpada, vidimo trend u kojem se, također senzorski, upravlja time kad će vozila čistoće prikupljati razvrstani otpad jer im pametni kontejneri javljaju kad su popunjeni 80-ak posto pa se tek onda određuju rute prikupljanja.

3. Pametno zgradarstvo 

Uzevši u obzir velik broj nekretnina kojima upravljaju gradovi, uštede u segmentu potrošnje električne energije i drugih resursa mogu uvelike utjecati na gradske proračune. Zato je mnogo njih počelo ugrađivati senzore koji omogućuju npr. gašenje svjetla i grijanja dok nema nikoga u zgradi. Takvi senzori omogućavaju definiranje potrebe za čišćenjem, pristup garaži na osnovi digitalnog očitanja tablica i slično.

4.  Pametno zdravstvo

Trendovi u zdravstvu uvelike se mijenjaju s dostupnošću pametnih telefona i mobilnih tehnologija. Danas se sve više pozornosti posvećuje prevenciji i mnogo gradova potiče građane da s pomoću aplikacija na svojim pametnim telefonima bilježe važne zdravstvene pokazatelje i dijele ih s bolnicama koje ih onda u stvarnom vremenu mogu upozoriti na odstupanja i predložiti liječnički pregled, što osigurava prevenciju i pravodobnu reakciju.

5. Pametna gradska uprava

Danas kad se većina komunikacije i rješavanja predmeta bilježi u ICT sustavima, gradovi mogu analizirati dostupne podatke, što im omogućuje aktivno definiranje i primjenu pravilnika, planiranje i provedbu proračuna te upravljanje njime. Tako aktivno unapređuju unutarnji ustroj, procese i usluge za građane. Usudili bismo se ustvrditi da je grad pametan kad ulaganja u ljudski i socijalni kapital, tradicionalnu infrastrukturu te nove i disruptivne tehnologije potiču održivi ekonomski razvoj i omogućavaju visoku razinu kvalitete života te učinkovito upravljanje prirodnim izvorima aktivnim uključivanjem građana. Da bi se osiguralo da grad ostvaruje najveći potencijal, uspostavi pametnoga grada treba pristupiti organizirano i strukturirano, što će osigurati postojanje jasne vizije i strategije razvoja te u skladu s tim strategije razvoja pametnoga grada i definiranje strateških inicijativa i projekata koji će omogućiti provedbu strategije i ostvarenje vizije. U Hrvatskoj je malo gradova počelo strukturirano uspostavljati pametni grad kao što čine gradovi u svijetu, što može izazvati teškoće iako će gradovi imati mnogo raznovrsnih pametnih rješenja iz različitih domena, ali ona neće biti usklađena i neće ostvariti njihove potencijale.

27. travanj 2024 00:58