Znanja
StoryEditor

Pet vještina potrebnih milenijalcima da nađu posao

01. Studeni 2015.
Piše:
lider.media

Milenijalci tvrde da ih poslodavci promatraju podcjenjivački. Kažu, smatraju ih lijenima , samodopadnima i arogantnima. Predrasude i jaz između generacija zasigurno je prisutan, što na kraju pokazuju i statistike EU gdje je danas rekordan broj ljudi između 18 -24 godine bez posla.

No, ukoliko milenijalci usavrše ovih 5 vještina nitko nema legitimno pravo  odbijati njihove zamolbe za posao.

1. Poznavanje tehnologije

Neovisno o kojem se zanimanju radi analize Linkedlna govore kako  jedna od najvažnijih  vještina koje poslodavci traže od novih zaposlenika  jest dobro poznavanje tehnologije i rada na računalu. To ne znači da će vam snalaženje u Microsoft Word biti dostatno. No, završeni tečaj na nekoj od informatičkih škola mogao bi vam mnogo pomoći.

2. Strani jezici

Poznavanje stranih jezika donosi brojne prednosti ; poboljšava kognitivne sposobnosti, može spriječiti pojavljivanje demencije, a isto tako povećati će te i vokabular i poznavanje materinskog jezika. U velikoj Britaniji tri četvrtine radno sposobnog stanovništva govori samo jedan jezik, tako da svatko s poznavanjem bar dva jezika ima veliku prednost pri zaposlenju.

3. Vratite se u školu

Ukoliko želite uspjeti u poslovnom sektoru, imati diplomu sa poslovnog sveučilišta danas se čini kao obavezna stvar. Ne samo da će vas poslodavci više poštivati, nego će vam morati dati i veću plaču. Ukoliko nemate adekvatnu naobrazbu, uvijek se možete upisati na fakultet ili dodatno se kvalificirati za rad.

4. Iskustvo

Imate diplomu sa prestižnog sveučilišta, dobre ocjene, no posao vas i dalje zaobilazi? Istraživanje tržišta EU iz 2010 pokazalo je kako gotovo 90 posto poslodavaca želi zaposlenike s prijašnjim radnim iskustvom. Pri takvom stanju stvari stažiranje se čini najbolji način za mlade ljude da dobe potrebno iskustvo.

5. Nikad ne prestanite s učenjem

Koliko god ova fraza bila otrcana, ona je izuzetno korisna. Uskoro će vaša radna mjesta vrebati još mlađi i obrazovaniji od vas, te bez stalnog učenja i praćenja trendova teško možete biti ostati relevantni.

27. travanj 2024 17:04