Znanja
StoryEditor

Planirajmo energetski učinkovitu budućnost zajedno!

27. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

U organizaciji Studentske udruge za energetsku učinkovitost i savjetovanje Supeus od 8. do 12. prosinca održat će se treće natjecanje Case study, s glavnom temom ‘Planirajmo energetski učinkovitu budućnost zajedno‘.

Radionice u sklopu natjecanja održavat će se u Zagrebu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Fakultetu elektrotehnike i računarstva te na Arhitektonskom i Građevinskom fakultetu.

Radionice se sastoje od dva dijela, u prvom studenti slušaju predavanje renomiranih stručnjaka iz područja energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje, a u drugom podijeljeni u timove rješavaju zadatak vezan uz temu predstavljenu predavanjem.

– Iskustva s dosadašnjih natjecanja pokazuju veliki interes za ponovno organiziranje projekta. Naime, svake godine sudjelovalo je dvjestotinjak studenata na sve tri radionice zajedno. Ove godine očekujemo jednak broj natjecatelja, odnosno najmanje 50 studenata po radionici – rekla nam je Anica Keretić, predsjednica Uprave Supeusa.

Aktivna uključenost

Prijave su još u tijeku, a svi zainteresirani studenti mogu se prijaviti u Udrugu. Natjecat će se timovi studenata s više fakulteta da bi se istaknula interdisciplinarnost projekta.

– Ciljevi su takvog natjecanja upoznavanje studenata s aktualnim temama iz područja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i održive gradnje. No naglasak je na aktivnoj uključenosti u spomenute teme i to u obliku rješavanja realnih tehničkih problema iz struke. Osim toga poticanjem studenata različitih struka na sudjelovanje na sve tri radionice pokušavamo ih upoznavati s interdisciplinarnošću, koju smatramo jednim od najvažnijih preduvjeta za uspjeh budućih mladih inženjera. S obzirom na to da prvi dio radionice održavaju renomirani stručnjaci, što predstavnici tvrtki suradnika, što profesori i asistenti s fakulteta, natjecanje predstavlja priliku za povezivanje studenata s tvrtkama i čitavom akademskom zajednicom – istaknula je Keretić.

Prvog dana natjecanja na FER-u održat će se radionica na temu projektiranja otočnih fotonaponskih sustava, gdje je cilj predstaviti rješenja za područja gdje ne postoji i nemoguć je kvalitetan pristup električnoj energiji. Drugog dana na Fakultetu strojarstva i brodogradnje radionica je s temom ‘Planirajmo našu budućnost‘, gdje će se naglasak stavljati na važnost planiranja kako bi potrošač imao osiguranu količinu energenata u svakom trenutku. Posljednja radionica na rasporedu je 10. prosinca na zagrebačkom arhitektonskom i građevinskom fakultetu s temom ‘Kako do smanjenja toplinskih mostova‘.

Dobra suradnja s fakultetima

Svečano proglašenje pobjednika bit će 12. prosinca kada će biti predstavljena sva rješenja zadataka. Iz Udruge su zadovoljni suradnjom s fakultetima, koji su im ustupili prostorije te profesore i asistente za određena predavanja.

– U organizaciju uključena je čitava Udruga. Naravno, neki su članovi uključeni aktivno i oni podnose najveći teret organizacije (10-15 ljudi), a ostali sudjeluju savjetom, usmjeravanjem, idejama i sličnim (najčešće stariji članovi, alumni članovi). Za organizaciju svake studije slučaja, odnosno svake radionice potrebno je doći do ideje radionice te je kasnije sve detaljnije razrađivati, a za taj proces potrebno je mnogo brainstorminga, pa je uvijek poželjno da što više članova sudjeluje u njemu – pojasnila je organizacijsku stranu Keretić.

To natjecanje održat će se treći put te je kao takvo jedno od rijetkih na kojima sudjeluje više fakulteta. Natjecanja case study uglavnom se održavaju na ekonomskim fakultetima.

‒ Smatramo da treba više ovakvih natjecanja zato što nastavni programi na nekim tehničkim fakultetima postaju sve više orijentirani na teoriju, a praktični dio nastave pada u drugi plan. Zbog toga se događa da studenti, iako upoznati s teoretskom pozadinom gradiva, ne razumiju ga u potpunosti. To je razlog održavanja ovakvih projekata i što ih je više, to bolje za studente koji uskoro postaju inženjeri, ali i za poslodavce, koji na tržištu rada na taj način mogu pronaći kvalitetnije kolege – istaknula je Keretić.

Nagrada – put u Beč

Prošle godine sudjelovalo je više od 200 studenata s pet fakulteta, a pobjednici su bili nagrađeni dvodnevnim putovanjem u Beč. Tako su na radionici FSB-a pobijedili Luka i Vinko Majić, na Arhitektonskom i Građevinskom pobjedu su odnijeli Vedran Komlen i Ivan Crnković, a na radionici na FER-u pobjedu su odnijeli Luka Majić i Ivana Krželj.

Ove godine vrijedna putovanja osvojit će opet pobjednici radionica, a tim koji u svim radionicama skupi najviše bodova bit će posebno nagrađen kako bi se naglasila interdisciplinarnost natjecanja.

Treba istaknuti da je to prvo natjecanje koje organizira nova uprava izabrana potkraj listopada. Tom prilikom nova predsjednica Uprave Anica Keretić, studentica građevinskog fakulteta, predstavila je dosadašnji rad Udruge te ponovno zahvalila svima koji su svojim trudom, radom, podupiranje i savjetom učinili Supeus udrugom kakva je danas. Tom prilikom predstavljane su promjene u Udruzi, a svi se nadaju da će i nova uprava nastaviti stazom uspjeha kojom su do sada se kretali. Prva prilika za dokazivanje već dolazi – treće natjecanje Supeus Case study, a nakon toga slijede projekti kao što su seminar Budućnost ugodnog stanovanja te izdavanje vlastitog časopisa, koji se među studentima jedini bavi energetskom učinkovitosti i obnovljivim izvorima.

19. svibanj 2024 16:28