Znanja
StoryEditor

Projekt koji će studente s faksa slati ravno u poduzetništvo

06. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora, kojoj se već pridružilo 40 domaćih visokoškolskih institucija, počinje raditi. Za studente ona znači da će lakše i uz veću podršku moći započeti svoje poduzetničke projekte. Dakle, s faksa će, umjesto na burzu, krenuti u privatno poduzetništvo.

Projekt je uslijedio nakon nedavno potpisanog ugovora o javno-privatnom partnerstvu između Obrazovne grupe ‘Zrinski‘ i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST). Ideja je u načelu jednostavna - omogućiti infrastrukturnu potporu, konkretno u vidu poslovnih prostora za one kojima su potrebni, ali, što je još važnije, podršku mentora. - Najlakše je nekog studenta s idejom nagovoriti da otvori tvrtku, a ako u svom poduzetničkom pothvatu ne uspije, onda nitko ne dobiva. Želimo pružiti, onima koji to žele, konkretnu podršku stručnjaka, ljudi koji znaju kako poslovni svijet funkcionira u praksi. Cilj je dijeljenje znanja, ali ne samo knjiškog, poput toga kako napisati poslovni plan, već konkretnih znanja koja će pomoći ne samo da se tvrtke pokrenu, već i da budu uspješne - objašnjava Martina Ferk, prodekanica za razvoj i međunarodnu suradnju Visoke škole ‘Nikola Šubić Zrinski‘.

Studentski poduzetnički inkubatori trebali bi tako odigrati važnu ulogu u ekonomskom rastu, a ideja je da budu osnovani i na ekonomskim i neekonomskim fakultetima i visokim školama. Pokretači projekta zacrtali su si tako vrlo ambiciozan cilj - da na svim školama koje imaju više od 100 studenata bude osnovan odgovarajući poduzetnički inkubator. Ako ne postoji realan prostor ili drugi uvjeti, moguće je osnovati virtualan koji će koordinirati profesor. Dosad se u projekt uključilo već 40 visokoškolskih ustanova, što državnih, što privatnih. Te institucije zasad su podijeljene u pet regija, pri čemu će svaka regija imati svoju mentorsku mrežu. Mentori su, naravno, važni za sve, ali kad je riječ o neekonomskim, odnosno konkretno proizvodnim fakultetima, taj je vid podrške još i važniji jer se njime stimulira proizvodnja i stvaranje dodane vrijednosti. Takva orijentacija u začetku se usmjerava na izvoz novih proizvoda. Dugoročno, cilj je vrlo jasan - smanjiti nezaposlenost mladih, ali i pokrenuti gospodarstvo. Studentski inkubatori bit će tako mjesta gdje se susreću obrazovanje, istraživanje i gospodarstvo, gdje će studenti naći mentore koji će im pomoći razviti i implementirati poslovne ideje. Naravno, u inkubatoru će studenti imati i mogućnost početnog financiranja. Upravo iz tog razloga je i došlo do partnerstva s HAMAG-om. Naime, budući da je primarni cilj HAMAG INVEST-a upravo poticanje malog i srednjeg poduzetništva, logično je da upravo ta institucija bude partner i studentskim inkubatorima.

Naime, HAMAG INVEST izdaje jamstava putem kojih se omogućuje lakša realizacija kreditnog plasmana za najkvalitetnije projekte, u slučaju nedostatka drugih instrumenata osiguranja. S obzirom na to da studenti koji ulaze u svijet poduzetništva uglavnom nemaju sredstava niti instrumenata osiguranja da bi podigli kredite i pomoću posuđenog novca započeli biznis, jamstva su upravo ono što će im biti potrebno.

Mreža studentskih poduzetničkih inkubatora gradit će i podržavati razvoj kapaciteta lokalnih mikro-, malih i srednjih poduzeća te usmjeravati poduzetničku aktivnost. Također će služiti za stvaranje veza s odgovarajućim mrežama, agencijama i poduzećima, što bi za posljedicu trebalo imati poboljšanje poslovanja, tehnologija i procedura kojima se koriste, ali i povećanje kvalitete i izvoza proizvoda. Konačni cilj je, naravno, pokrenuti i zapošljavanje, nove poslovne transakcije, razmjenu i korištenje znanjem i inovacijama, za početak, ukupno 50 studentskih poduzeća. Takav bi oblik mreža uz odgovarajuću koordinaciju imao mogućnost realizacije zajedničkih programa i projekata, među ostalim i povlačenje novca iz fondova Europske unije. - Napravili smo studiju izvedivosti, a poseban povod za optimizam daje nam i činjenica da u kontaktima s europskim ustanovama nailazimo na vrlo pozitivne kritike - kaže Martina Ferk. Obrazovnu grupu ‘Zrinski‘ inače čine Privatna gimnazija i ekonomska škola ‘Katarina Zrinski‘, Visoka škola ‘Nikola Šubić Zrinski‘, Pučko otvoreno učilište ‘Petar Zrinski‘ i Inovacijsko-razvojni centar ‘Zrinski‘. Obrazovnoj grupi ‘Zrinski‘ primarno je djelovanje obrazovanje za poduzetništvo i u skladu s time ustanova provodi obrazovne programe koje vode ponajprije praktičari, odnosno predavači koji su i sami poduzetnici ili su bili poduzetnici, a koji osim teorijskog znanja učenicima prenose praktična znanja i uče ih samostalnom djelovanju na realnom tržištu.Najrazvijenije zemlje svijeta odavno su prepoznale važnost podupiranja poduzetništva, razvoja poduzetničke klime i formiranja okvira koji podupire učenje za poduzetništvo u nacionalnom i internacionalnom kontekstu. To je od najveće važnosti na razini obrazovanja za poduzetništvo. Poduzetnička inkubacija posebno je važna za stvaranje mladih studentskih poduzeća jer pruža podršku kroz njihovu najosjetljiviju fazu - u ranim začecima razvoja. Studentski poduzetnički inkubator kao dio strategije ekonomskog razvoja idealan je subjekt koji pridonosi usmjeravanju inovacija i omogućava njegujući, podupirući okoliš studentima koji imaju dobre poslovne ideje i žele započeti vlastiti posao.

Iako se na prvu može činiti da za ekonomski napredak mala poduzeća (a studenti će pokretati uglavnom takva) i nisu previše važna. Ipak, za domaće gospodarstvo odavno se pokazalo da su upravo mala i srednja poduzeća ključna za ekonomski razvoj, da su ona, a ne velike kompanije, ključ gospodarskog rasta. Naime, mala poduzeća su zbog svoga velikog broja najveći poslodavci - nije tako samo kod nas - mala poduzeća zapošljavaju dvije trećine od ukupno svih zaposlenih i u Europskoj uniji. Ipak, samo nekolicina njih preživi početne godine poslovanja, a osnovni razlog nedostatak je menadžerskih vještina u kombinaciji s pristupom visokorizičnom kapitalu.Uostalom, čak i u slučaju da male kompanije koje će pokretati studenti ne budu zapošljavale druge, već je činjenica da će studenti koji ih pokreću biti zaposleni velika stvar. Naime, s obzirom na zabrinjavajuće statistike nezaposlenosti među mladima u Hrvatskoj i predviđanja Međunarodne organizacije rada da će ta nezaposlenost u ovom dijelu Europe i dalje rasti, bitno je svako radno mjesto koje takve tvrtke osiguraju.

Studentski inkubatori nudit će više od poduzetničkihPoduzetnički inkubatori uz povoljan zakup poslovnog prostora te pružanjem poslovnih, tehničkih i obrazovnih usluga stvaraju poslovno okruženje u kojem poduzetnici početnici imaju adekvatne uvjete za rast i razvoj. Poduzetnici koji se u njima razvijaju obično se bave proizvodnjom ili uslužnom djelatnošću vezanom uz proizvodnju te posjeduju potencijal za razvoj i mogućnost zapošljavanja novih djelatnika. Studentski poduzetnički inkubatori takav opseg djelovanja ponešto šire, jer će podršku pružati svim projektima. U centrima u kojima već postoje poduzetnički inkubatori vjerojatno će tako biti formirani odjeli za studentski poduzetnički inkubator, a u mjestima koja nemaju potrebnu infrastrukturu bit će potrebno sustavno prići njenoj gradnji.

26. travanj 2024 22:43