Znanja
StoryEditor

Skočile cijene svih žitarica osim kukuruza

11. Ožujak 2016.

Nakon poduljeg vremena konačno smo svjedočili oscilacijama na CME-u, ovoga puta pozitivnim jer su cijene skoro svih žitarica poskočile!

Jedino se cijene američkog kukuruza nisu pomakle sa mrtve točke. SAD očekuje čak i više sadnje nego u prošloj godini, istovremeno cijene argentinskog kukuruza su povoljnije što direktno utječe na izvoz američkog kukuruza koji je niži nego što je bilo za očekivati. Sve navedeno su razlozi zbog kojih su cijene na istom nivou.

Kratkoročno nije za očekivati ozbiljnije promjene jer je prekasno da vremenske prilike utječu na južnoamerički urod dok u Sjevernoj Americi i na Crnom moru sadnja tek treba započeti.

Zato su nam proteklih dana sojina sačma i sojino zrno priuštili bar minimalno uzbuđenja sa porastom cijena od 7 do 11 USD/mt.

Politička situacija u Brazilu se zahuktava , bivši predsjednik se bori sa kaznenom optužnicom, dok se aktualni predsjednik suočava sa mogućim opozivom.

Moguće je da će politički problem u Brazilu biti kratkoročan , te da neće imati ozbiljnijih posljedica po cijene uljarica što bi vratilo cijene sojinog zrna i sačme na niže razine.

Krajem ožujka u Kini se održava Konferencija o ribljem brašnu koji organizira IFFO. Istoj će prisustvovati najveći igrači, dobavljači i kupci no očekivanja oko prodaje i nisu tako velika zbog toga što nova kvota u Peruu još neće biti objavljena stoga prodavatelji neće unaprijed prodavati dok ne saznaju nove količine koje će biti na raspolaganju.

Isporuke iz Perua usmjerene su prema Kini i Njemačkoj no novih poslova i količina za sada nema na vidiku.

28. travanj 2024 03:24