Znanja
StoryEditor

Što učiniti kada ne znate odgovor na pitanje na razgovoru za posao?

04. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Jedan od najvećih strahova svih onih koji su u potrazi za poslom jest da neće znati odgovoriti na neko pitanje koje im poslodavac postavi na razgovoru za posao.

Nekad jednostavno ne znate odgovor, a nekad vam se mozak ‘smrzne‘ od treme. Pripremanje na takvu situaciju može umanjiti stres. Donosimo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od pomoći:

Nemojte paničariti

Većina kandidata pretpostavlja da intervju za posao mora proći savršeno kako bi dobili željeni posao. Međutim, stvarnost je takva da svi kandidati imaju tremu i svima se potkrade pokoja pogreška. Jednom kada prihvatite i osvijestite tu činjenicu, bit će vam mnogo lakše.

Ostanite smireni

U situaciji u kojoj ne znate odgovor na pitanje, reakcija je jako bitna. Ako ostanete sabrani i smireni, ostavit ćete dojam da vam je takva situacija zapravo nova. Ako počnete paničariti, izgubit ćete povjerenje poslodavca. Uvijek se možete poslužiti sljedećom rečenicom: ‘To je zanimljivo pitanje, volio bih dobro razmisliti o tome i javiti vam odgovor‘.

‘Kupite‘ vrijeme

Možete, primjerice, tražiti da vam poslodavac malo pojasni pitanje. Tako ćete dobiti na vremenu za razmišljanje. Možda smislite odgovor do kraja poslodavčevog pojašnjenja.

Odgovorite nakon intervjua

Ukoliko ste ostali potpuno zatečeni pitanjem i niste uspjeli smisliti odgovor na licu mjesta, najbolje što možete jest istražiti pitanje i odgovor inkorporirati u mail zahvale koje slijedi nakon intervjua.

14. svibanj 2024 12:46