Znanja
StoryEditor

Strani studenti vide više prilika u Hrvatskoj nego domaći

16. Srpanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Zagrebačka škola ekonomije i managementa (ZŠEM) i ovo je ljeto postala svijet u malom. Upravo je u tijeku, a već se bliži i kraju, već tradicionalno ljetno studentsko okupljanje na ZŠEM-u – Međunarodni ljetni program, ove godine s rekordnim brojem međunarodnih studenata.

Na trotjednome ljetnom poslovnom programu koji je počeo 29. lipnja i traje do 17. srpnja osim hrvatskih studenata sudjeluje sedamdeset dvoje studenata iz četrnaest svjetskih zemalja (SAD, Kanada, Velika Britanija, Meksiko, Rusija, Kina, Singapur, Australija, Njemačka, Portugal, Nizozemska, Francuska, Srbija, Ukrajina), s time da su najveće skupine iz Singapura, Meksika i Njemačke.  Svi su oni, kako je rekao direktor Svjetske banke za Hrvatsku, Sloveniju, Europu i srednju Aziju Carlos E. Piñerúa, dobili izvanrednu priliku da dijele znanje.

– Moja generacija bili su radnici, vaša su inovatori. Kako ćete riješiti problem, poboljšati biznis i život, to je izazov s kojim ćete se suočiti u vrlo konkurentnome globalnom svijetu – poručio je studentima Piñerúa dok im je govorio o svom školovanju, radnim iskustvima, zemljama koje je posjetio i kontinentima na kojima je živio.

Upoznaj Hrvatsku

Piñerúa se pridružio Svjetskoj banci 2008., a prije toga je više od petnaest godina radio za Međunarodni monetarni fond kao voditelj misije i savjetnik te je koordinirao usluge tehničke pomoći za gotovo trideset zemalja u sklopu Odjela za Bliski istok i srednju Aziju. Ima godine menadžerskog iskustva i bogato iskustvo iz raznih zemalja od Srednje i Južne Amerike do srednje i istočne Azije te Bliskog istoka. Također je sudjelovao kao stručni gost predavač na mnogim akademskim i stručnim forumima. Piñerúa je uz prodekana za međunarodne odnose ZŠEM-a dr. sc. Matu Njavru te koordinatoricu Međunarodnoga ljetnog programa ZŠEM-a Anu Kuštrak Korper i svečano otvorio ljetni  program.

Studenti na tom programu dolaze sa ZŠEM-ovih partnerskih sveučilišta s kojima surađuju u sklopu međunarodne razmjene i umjesto kupanja u moru odlučili su dio ljeta provesti u brušenju svoje naobrazbe i teškom akademskom radu. Osim na kolegijima s različitih polja ekonomije, financija, menadžmenta i poslovne administracije u tom programu mladi budući poslovnjaci uživali su u drugim, neformalnim aktivnostima upoznavajući novu kulturu. Imali su organizirani i kolegij Croatian Studies koji uključuje bogat kulturni program, posjete muzejima, Hrvatskom saboru, HGK-u te izlete u Zadar, Nacionalni park Plitvička jezera i Hrvatsko zagorje.

Među pet posto najboljih

Međunarodni ljetni semestar već je tradicija, održava se osmu godinu zaredom. ZŠEM je počeo sa skromnom brojkom od 15-ak studenata koja se svake godine lagano povećavala. Prijašnjih nekoliko godina broj  stranaca uvijek se vrtio između 40 i 50 stranaca, ova je godina do sada najuspješnija. Ti ih rezultati, kaže Kuštrak Korper, nisu iznenadili jer su prošle godine mnogo radili na internoj promidžbi među partnerskim fakultetima, što je ključno za takav uspjeh: 72 stranca ove godine, a većina je njih s nekog od 120 partnerskih sveučilišta iz cijelog svijeta. Primjerice, samo su sa sveučilištem NTU iz Singapura (Nanyang Technological University) dogovori trajali više od godinu dana. Ipak, napominje Kuštrak Korper, mnogo je lakše otkad imaju međunarodno prepoznatu akreditaciju AACSB-a (The Association to Advance Collegiate Schools of Business), zbog čega je su studenti sigurniji u svoj odabir jer je to ipak jamac standarda kvalitete.

Zagrebačka škola ekonomije i managementa, naime, prva je AACSB-ova akreditirana poslovna škola u Hrvatskoj, čime je ušla u zajednicu od pet posto najkvalitetnijih poslovnih škola u svijetu i postala najbolja međunarodno akreditirano poslovna škola u Jugoistočnoj Europi. S obzirom na međunarodni standard kvalitete u obrazovanju potvrđen AACSB-ovom akreditacijom, međunarodnu orijentiranost i programe na engleskom jeziku svake godine raste interes međunarodnih studenata za studij na ZŠEM-u, pa ih tako ondje samo u zimskom semestru sljedeće akademske godine očekuju više od 120.

Osim prilika za studij koji im se nudi na ZŠEM-u međunarodnim je studentima Hrvatska zanimljiva i zbog lokacije te turističke ponude.

Intenzivno iskustvo

Baza programa jest manje-više jednaka, no svake godine na temelju povratnih informacija iz anketa međunarodnih studenata unapređuju aktivnosti i program.

– Do sada se pokazalo da su s akademskim dijelom programa uvijek vrlo zadovoljni, zato u tome nije bilo mnogo promjena. Osim toga, iz iskustva smo primijetili da su uvijek najpopularniji klasični kolegiji kao što su Corporate Finance, International Management, E-marketing ili Entrepreneurship jer je za takve kolegije studentima najlakše prenijeti kredite, odnosno ECTS i druge bodove koje dobivaju ako polože kolegij. Više smo naglasili direktni marketing i online promidžbu, unaprijedili neke interne procese i tijekom njihova boravka uveli još društvenih aktivnosti kako bismo povećali interakciju među skupinom, ali i sa ZŠEM-ovcima koji sudjeluju u programu. Nastojimo im pružiti što dinamičnije iskustvo tijekom trotjednog boravka – objašnjava Kuštrak Korper.

Prema njezinu mišljenju, najveća vrijednost međunarodnih ljetnih škola za studente kratko je, ali intenzivno međunarodno iskustvo koje dobiju i koje je važno za njihov osobni i profesionalni razvoj. Naravno, i brojna prijateljstva te specifično iskustvo koje je poznato samo onima koji su prošli takvo što.

Kad je pak riječ o ZŠEM-u, kaže da je njima takav program još jedan način pozicioniranja Hrvatske na međunarodnome obrazovnom tržištu.

– Hrvatska ima nevjerojatan neiskorišteni potencijal, a i mi sami uvijek se iznenadimo koliko međunarodni studenti vide prilika u našoj zemlji i koliko su uvijek pozitivno iznenađeni onime što ovdje dobiju. Zadnja je vijest koju smo dobili da jedan naš alumni iz Meksika koji je sudjelovao u međunarodnome ljetnom programu 2011. najesen na ZŠEM-u upisuje diplomski studij. Ciljevi su uvijek dugoročni, ali kvaliteta i trud na kraju se isplate – zaključuje Kuštrak Korper.

08. svibanj 2024 15:49