Znanja
StoryEditor

Tajna atraktivnog životopisa

05. Kolovoz 2015.
Piše:
lider.media

Tek ste završili fakultet i upravo izrađujete vaš prvi životopis. Sada želite da on bude što bolji. Evo nekih savjeta koji će ga zasigurno učiniti atraktivnim potencijalnim poslodavcima.

- Životopisi ne bi trebali biti predugi. Dvije stranice A4 papira trebale bi biti dovoljne za nekoga tko je tek završio fakultet - tvrdi poslovna savjetnica Caroline Thorley sa sveučilišta Birmingham City. Poslodavci svaki dan vide veliki broj životopisa, te u pravilu svakome daju po nekoliko minuta svoga vremena. Slike također nisu poželjne. To mjesto bolje iskoristite da napišite dodatne razloge zašto bi vas poslodavci trebali pozvati na drugi krug razgovora, tvrde stručnjaci.

U nekim tvrtkama cijenit će ukoliko napravite online ili video životopis. Isto tako, dobro razumijevanje društvenih mreža može vam uvelike pomoći kako u pronalasku, tako i u dobivanju posla. Na taj način studenti stvaraju svoj brand, a to  je danas ono što se traži.

Da stvore svoj brend, kao i da se povežu s ljudima iz poslovnog svijeta, studenti ne trebaju čekati da završe fakultet. Dapače, što ranije to učine bit će bolje za njih.

– Pokušajte stvoriti kontakte s ljudima koji se bave poslom koji vas zanima. Pitajte ih kako su dobili taj posao, pitajte ih koga trebaju kontaktirati kako bi i vi dobili priliku.  Većina ljudi bit će sretna što se zanimate za posao, te će htjeti pomoći - govori autor poslovnih vodiča Jon Gregory.

Ako je vaše prijašnje zaposlenje različito od sektora u kojem trenutno tražite posao, nemojte da vas to obeshrabri. Mnogo industrija danas je povezano, isprepleteno. Možda je baš vaša raznovrsnost ono što se traži. Također, nemojte u životopisu zaboraviti ni napomenuti ukoliko ste volontirali.

- Neka vaš CV ispriča priču o vama. Nemojte pisati kako obožavate ovo ili ono. Neka se to vidi iz vaše biografije. Bitne su vaše akcije, a ne riječi -  zaključuje Gregory.

26. travanj 2024 15:14