Znanja
StoryEditor

Tri koraka u rješavanju viška zaposlenih

22. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Transformirati tvrtku za pojedine menadžere znači otpustiti dio zaposlenih, provesti to koracima predviđenima regulatornim postupkom te nastaviti prema prijašnjemu poslovnome modelu. Pogrešan korak, koji je nakon procesa vidljiv u mnogim dijelovima poslovanja.

Ako tvrtka nije učinila ništa na tome da bi se zaposlili ljudi koje je otpustila, također će pokrenuti negativne učinke za svoj ugled. Ono najvažnije, koju uslugu ili proizvod  na tržištu u poboljšanoj verziji treba ponuditi na tržištu, pitanje je koje ostaje netaknuto u takvoj transformaciji

O transformaciji tvrtke pisali smo ranije, sada vam donosimo tri koraka u rješavanju viška zaposlenih.

Interna akademija

Organiziranje interne akademije najpraktičnije je u sklopu odjela ljudskih potencijala (HR). To je mjesto učenja i stjecanja novog znanja na kojem će svaki zaposlenik koji, prema mapi, nema dovoljno kompetencija prema jasnim pravilima dobiti priliku steći novo znanje. Akademija, ovisno o veličini tvrtke, može se organizirati i s vanjskim partnerima. Tek ako zaposlenik ne može steći novu kompetenciju izobrazbom koju je tvrtka interno organizirala, pokreće se program restrukturiranja.

Otvorena komunikacija

HR organizira poseban proces komunikacije na relaciji menadžer – zaposlenik koji je višak. Bilo bi dobro da se time zajedno bave menadžer i odjel ljudskih potencijala. U komunikaciju svakako trebaju biti uključeni i predstavnici radnika (ako je u tvrtki organizirano radničko vijeće).

Outplacement 

Za višak zaposlenih svakako bi bilo poželjno osigurati za to specijaliziranu agenciju na tržištu koja će se pobrinuti za one koji su do jučer bili dio tvrtke. Uz program zbrinjavanja tehnološkog viška bilo bi poželjno da se tvrtka angažira u ‘outplacementu‘ (zapošljavanje radnika na tržištu). Provedba može sadržavati ulaganje u novu izobrazbu (prekvalifikaciju) i angažman prema budućim poslodavcima. Takav pristup zasigurno može imati uspjeha bez obzira na visoku stopu nezaposlenosti. Otpremnina i ulaganje u prekvalifikaciju zasigurno su dva elementa koji u strukturiranom pristupu potrage za novim poslom mogu povećati stopu zapošljivosti.

28. travanj 2024 06:58