Znanja
StoryEditor

U 14 znanstvenih i osam sportskih disciplina sudjelovat će 250 ferovaca

05. Svibanj 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Samo nekoliko dana dijeli nas od međunarodnoga sveučilišnog natjecanja studenata elektrotehnike – popularne Elektrijade – na kojoj će studenti zagrebačkoga Fakulteta elektrotehnike i računarstva (FER) pokušati nastaviti lijep niz iz prethodnih godina i četvrtu godinu zaredom osvojiti prvo mjesto.

FER, naime, već tri godine zaredom, u konkurenciji u kojoj je više od 1500 studenata s dvadeset fakulteta, osvaja prvo mjesto u općem plasmanu. Uspjeh na Elektrijadama duguje kvalitetnomu nastavnom programu, izvrsnosti profesora i marljivosti studenata. I ove će godine ferovci pokušati obraniti naslov najboljih. Da bi to uspjeli, studenti i njihovi mentori već su se počeli ozbiljno pripremati.

Znanje i sport Ovogodišnje izdanje Elektrijade, najvećega godišnjeg skupa studenata elektrotehnike u Europi, održava se od 12. do 17. svibnja u Italiji, u poznatom obalnom ljetovalištu Riminiju, i već 56. godinu zaredom okuplja najbolje studente s dva glavna cilja:  što bolje predstaviti fakultete s kojih dolaze i povezati se s kolegama s drugih europskih fakulteta. Na programu su natjecanja u znanju i sportu. Ove godine FER šalje 250 studenata koji će sudjelovati u svih 14 znanstvenih i osam sportskih disciplina. Natječu se  pojedinačno i ekipno za što bolji ukupni plasman svojih fakulteta. Svrha je Elektrijade odmjeriti snage sa studentima drugih fakulteta – na natjecanjima u znanstvenim disciplinama istaknuti najbolje buduće inženjere, na sportskim natjecanjima popularizirati sveučilišni sport, potaknuti druženje i sklopiti prijateljstva koja će nadživjeti Elektrijadu te razmjenu iskustava među studentima, kao i rezultatima promicati FER u regiji. Važnu ulogu pritom ima i Uprava FER-a, koja je od početka shvatila da Elektrijada i druge aktivnosti FER-ova Odbora za znanstvena i sportska natjecanja promiču znanost, struku i sveučilišni sport, zbog čega je uvijek pružala financijsku, organizacijsku i moralnu potporu.

Obrana titule Na Elektrijadi 2015., održanoj u Crnoj Gori, sudjelovalo je dvadesetak fakulteta, od kojih čak sedam iz Hrvatske te jedanaest iz regije. Samo su nijanse dijelile pobjednike od drugoplasiranih i trećeplasiranih fakulteta. Studenti zagrebačkog FER-a zauzeli su u ukupnome plasmanu prvo mjesto, ispred ETF-a iz Beograda te ETF-a iz Sarajeva; u natjecanju u znanju osvojili su treće mjesto, iza beogradskog i sarajevskoga ETF-a, a u sportu prvo mjesto, ispred beogradskog i osječkog ETF-a. Bili su oduševljeni natjecanjem koje je pružalo i mnogo dodatnih sadržaja, kao što je kviz općeg znanja ili plesne radionice. Elektrijada, inače, zavidnu popularnost među studentima postiže odličnom atmosferom, veselim i opuštenim duhom, ali i dovoljnom kompetencijom i željom za pobjedom. A da će ove godine to iskustvo biti nezaboravno te pružiti dobru zabavu i nezaboravne trenutke, jamči i atraktivno turističko odredište.

07. svibanj 2024 02:13