Znanja
StoryEditor

U Americi je postalo očito da kupci ne žele GMO kukuruz

27. Veljača 2014.

Iako su futures-i još u petak bili niži za kukuruz i pšenicu, proteklog su tjedna sve robe vrijedile više na Chicago Mercantile Exchange-u.

Cijena kukuruza porasla je oko 3 $/T što je bilo dovoljno da se trgovci uskomešaju. Visoke cijene kukuruza rezultat su procjene o manjoj sadnji kukuruza u Americi tj. mogućnost slabijeg uroda krajem 2014.godine. Međutim , do kraja tjedna većina trgovaca je analizirala USDA brojke i zaključila kako će zalihe američkog kukuruza biti veće nego proteklih godina što je automatski natjeralo cijene prema dolje.

Vremenske prilike u Brazilu bi mogle stvoriti probleme oko ukrcaja robe u lukama, te pomrsiti planove poljoprivrednicima oko radova na zemlji.

Prema izvještajima američki farmeri su plasirali veće količine kukuruza nego što je bilo za očekivati što bi dodatno moglo oslabiti cijene na tržištu.

Trenutačno su sve oči uprte u Ukrajinu, ukoliko se situacija ne stabilizira razviti će se dodatna potreba za američkim kukuruzom dok je još uvijek potražnja iz EU velika, pogotovo iz Španjolske.

U Americi je postalo očito da kupci ne žele GMO kukuruz, posebice Kina u kojoj GMO nije odobren.

Svjedočili smo snažnom tjednu na tržištu sojine sačme i sojinog zrna, potražnja za američkim zrnom je velika, Kina nije otkazala niti jedan ugovor!

Prema USDA izvještaji prinosi za 2013./2014.godinu su dobri dok se za 2014./2015.godinu očekuju izvrsni prinosi, 4% bolji od prošlogodišnjeg.

Očekuje se da će ukupna proizvodnja sojinog zrna porasti za 7%, te da će se sukladno tome i zalihe povećati.

Kako je prema navedenim podacima moguće zaključiti da će cijene padati i dalje smo svjedoci još jednom „visokom“ tjednu na CBOT-u.

U Peruu proteklih dana nema previše posla iako nema ni značajnijih količina za plasman.

Lokalni trgovci smatraju da je preostalo oko 40 000 t za prodati dok drugi predviđaju da su te brojke mnogo niže.

Peruanska vlada izvještava o novim istraživanjima od juga prema sjeveru kako bi najbolje mogli odrediti novu ribolovnu kvotu. Razmišljajući o novoj kvoti svi se nadaju da će iznositi najmanje 2.000.000 t ulova, a možda čak i nešto više. Sljedeća ribolovna sezona trebala bi započeti sredinom svibnja.

20. travanj 2024 06:10