Znanja
StoryEditor

Ukrajina najvažniji faktor na tržištu žitarica

27. Ožujak 2014.

Proteklog tjedna sve oči su bile uprte u Ukrajinu-Rusiju-Krim kao najvažniji faktor na tržištu žitarica. Drugi značajan faktor je uvoz sojinog zrna i kukuruza od strane Kine, te USDA izvještaj o zalihama i planu sadnje za kraj ovog mjeseca. Uzimajući u obzir sva tri faktora i vremenske prilike u SAD-u i Južnoj Americi, te američki izvoz čine dovoljno razloga zašto bi cijene žitarica i ulja trebale ostati aktivne.

Izvoz američkog kukuruza je poskočio kada su Egipćani rezervirali 340 000 t za ovu godinu tj. do kraja mjeseca kolovoza. Navedena količina kukuruza će pokriti potražnju koja je inače nadomještena ukrajinskim kukuruzom no kako je utovar iz Crnog mora nesiguran, a egipatski kupci traže konstantnu isporuku kukuruza. Također je za očekivati da će i drugi uvoznici kukuruza iz Sjeverne Afrike i Srednjeg istoka tražiti alternativu za crnomorske isporuke.

Prema izvještajima o trgovini većina kupaca američkog kukuruza je pokrivena narednih nekoliko tjedana stoga stručnjaci smatraju da će nadolazeći USDA izvještaj biti neutralan.Cijene starog uroda sojinog zrna i sojine sačme su bile prilično visoke proteklog tjedna. Cijena je drastično pala u petak iako nije bilo za očekivati tava pad sve dok roba iz Južne Amerike neće biti na tržištu.

Prema brojkama iz Brazila, 67% žetve sojinog zrna je završeno. Stručnjaci koji se bave sojinom sačmom očekuju da će nadolazeći USDA izvještaj o sadnji krajem ožujka pokazati povećanje u sojinom zrnu, te pad sadnje kukuruza za sadnju u proljeće 2014. Stručnjaci također ne očekuju ozbiljnije promjene u zalihama.

Ne postoje ozbiljniji razlozi radi kojih možemo očekivati snažan pad cijena na tržištu sojinog zrna i sojine sačme. 

Proteklog tjedna iz luke Rijeka otpremljeno je oko 3 600 t brazilske sojine sačme. Iako je ova brojka za koparsku luku mala i nebitna, luka Rijeka ne pamti ovakav promet sojine sačme zadnjih par mjeseci. Osim domaćih uvoznika robu otpremaju i uvoznici iz ostalih zemalja EU kao što su Slovenija i Austrija dok određena količina odlazi i u BiH.

Dolazak novog broda u riječku luku najavljuje se za mjesec svibanj do kada će preostala količina od 5 000 t sojine sačme odavno biti otpremljena.

Radi povoljnih vremenskih sezona je počela i tržište je konačno „živnulo“ na zadovoljstvo mnogih, uvoznika i proizvođača.

17. travanj 2024 16:49