Znanja
StoryEditor

Velik interes za američki kukuruz prodan u Kini

30. Siječanj 2014.

Prošlog tjedna cijena kukuruza na svjetskim robnim burzama je lagano porasla dok su cijene sojinog zrna i sojine sačme padale. Stručnjaci za tržište kukuruza smatraju da su trenutačne cijene u rasponu trgovanja, par dolara više ili manje po toni. Bez većih novosti cijene će samo odlebditi.

Prateći cijene kukuruza svi prate i vremenske prilike u Južnoj Americi, proizvodnju etanola u Americi i GMO situaciju u Kini.

Zanimljivo je vidjeti kako dvije najveće trgovinske organizacije u Americi traže Syngentu da zaustavi distribuciju gmo zrna kukuruza koje nije odobrila Kina. Ove reakcije samo pokazuju koliko interesa postoji za 5 milijuna američkog kukuruza prodanog Kini.

Cijene sojinog zrna u Americi su pale kako se svakog dana približavamo novom urodu južnoameričkog sojinog zrna. Amerika nastavlja sa vrlo dobrim izvoznim rezultatima no svi pogledi su upereni prema jugu u očekivanju početka pada visokih američkih cijena.

No izvoz sojinog zrna i sojine sačme i dalje se odvija, a roba se posebice otprema na tržišta koja nisu kupovala američku sojinu sačmu unatrag godinu dana.

Prema nekim izvještajima otvara se mogućnost za uvoz sojinog zrna kasnije u 2014.godini od strane Amerike radi trenutnih ogromnih izvoznih količina sojine sačme i sojinog zrna.

Ukupno gledajući ne postoje velike šanse za utrkom cijena osim ako stanje usjeva u Južnoj Americi ne bude katastrofalno, sve je moguće očekivati.

U Peruu ribolov nije u punom jeku iako je još par dana ostalo do kraja sezone. Dnevni ulov je pao za

3 000 mt koristeći 20-tak brodova, usprkos tome čini se da dostupna količina od 80 000 mt do ispunjenja kvote neće biti odrađena ove sezone.

Također postoje određena neslaganja oko preostale količine do ispunjenja kvote, pa tako neki smatraju da je ostalo samo 25 000 mt dok drugi tvrde da je količina bliža 80 000 mt.

Prodaja ribljeg brašna je vrlo žustra, a cijene su porasle i do 50 usd/mt. Nivo neprodane robe sve više pada, stoga mnogi predviđaju da zalihe ribljeg brašna u Peruu iznose od 70 000 mt do 75 000 mt što bi trebalo biti dovoljno za progurati do nove sezone ribolova koja započinje krajem travnja.

Upućeni smatraju da će cijene ribljeg brašna porasti iako stručnjaci naglašavaju da će se nova kvota kretati oko 2 milijuna mt ulova.

Na domaćem se tržištu još uvijek osjeća zatišje radi zime i niskih temperatura. Proizvođači čekaju toplije vrijeme kako bi počeli sa tovom i pokrenuli proizvodnju.

Sojine sačme i dalje nema u riječkoj luci stoga se potrošači opskrbljuju preko slovenskih i talijanskih luka.

19. travanj 2024 13:58