Znanja
StoryEditor

Vrlo visoke temperature snizile cijene žitarica

20. Lipanj 2014.

Što reći za događanja na Chicagu proteklog i ovog tjedna? Cijene samo padaju i padaju na tržištima svih žitarica.

Glavni razlog korekcije cijena na burzi su povoljni vremenski uvjeti prognozirani za narednih nekoliko tjedana, očekujući vrlo visoke temperature u nekim dijelovima SAD-a, mnogo više od temperatura koje farmeri priželjkuju.

Prošlog tjedna izašao je novi USDA WASDE izvještaj u kojem nas nisu dočekala nikakva iznenađenja. Zabrinutost oko vrlo visokih temperatura mogla bi pokrenuti cijene uzlaznom putanjom. U ovo doba godine tržište samo čeka razlog za pomak cijena, a vremenski uvjeti su uvijek jedan od glavnih faktora.

Dok neki vremenski izvještaji predviđaju idealne vremenske prilike drugi nagovještaju mogućnost vrlo visokih temperatura.

Na tržištu sojine sačme također bilježimo snažan pad , posebice pad cijena starog uroda. Vremenske prilike za sojino zrno su povoljne, očekuje se i kiša koja bi bila idealna za urod. Novi urod sojinog zrna je posijan 95% što je iznad prosjeka objavljenog od strane USDA izvještaja. 

Na tržištu ribljeg brašna do sredine lipnja je ispunjeno 950 000 mt od 2 530 000 mt kvote što ostavlja prostor od 1 600 000 mt ribe za ulov do ispunjenja kvote.

Stručnjaci se pribojavaju oko ostatka ribolovne sezone jer vrijeme u srpnju zna biti vrlo loše za ribolov što bi ostavilo malo šansi za ispunjavanje kvote do kraja. Također se predviđa rast cijena ribljeg brašna za cca. 150 USD/mt u 2014.godini!

Prema izvještajima 60 000 mt ribljeg brašna je još uvijek neprodano, no pitanje je tko će biti toliko hrabar i kupovati ga po tako visokim cijenama.

25. travanj 2024 09:27