Znanja
StoryEditor

Za 20-ak godina tražit će se radnici za poslove koji danas ne postoje

25. Veljača 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Svijet se mijenja i još će se više mijenjati. Nitko ne zna kako će izgledati gospodarstvo za dvadeset godina i koja će se radna mjesta tražiti, a akademije i biznis slabo razmišljaju o tome. Procjenjuje se da će 65 posto djece koja danas započinju osnovnoškolsko obrazovanje u budućnosti raditi poslove koji danas ne postoje.

Kako danas obrazovati naraštaj za poslove kojih još nema i dati im vještine koje se danas ne traže? Nema krajnjeg odgovora, ali jedno je sigurno: ispred nas stoje veliki izazovi i promjene. I to veći od onih u dvadesetome stoljeću. Istaknuo je to Đuro Njavro, dekan Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM), na konzultacijama između predstavnika poslodavaca i predavača ZŠEM-a koje su se održale 15. veljače u prostorijama Kraš Auditoriuma u Zagrebu kako bi se ojačala sprega između obrazovnog i realnog sektora.

Zajedno na projektu Glavna ideja koja se danas provlači kroz poslovni svijet glasi: inoviraj, inoviraj, inoviraj. No, kao što je konstatirao Njavro, školski se sustav ne inovira osim pravno. ZŠEM sustavno radi na učinkovitoj komunikaciji između obrazovanja i gospodarstva te zapošljavanju mladih. Zato je u sklopu projekta ‘Unapređenje kvalitete studijskih programa ZŠEM-a u okviru Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira‘, sufinanciranoga iz Europskog socijalnog fonda, s partnerima HUP-om i Tehničkim veleučilištem Zagreb organizirao je konzultacije i radne skupine s poslodavcima. Važnost projekta čije je detalje kratko predstavila voditeljica projekata na ZŠEM-u Ana Mihaljević prepoznale su mnoge tvrtke:  Coca Cola, Kraš, Degordian, Tokić, Bina-Istra, Hendal, Cemex, Pharmas, OTP Invest, Agencija za znanost i visoko obrazovanje, Netokracija i dr. Sudjelovale su na konzultacijama sa ZŠEM-ovim predstavnicima iz područja financija, poslovnoga prava, poslovne matematike, novih tehnologija, marketinga i poslovne etike. Cilj je bio prepoznavanje potreba poslodavaca i usmjeravanje profesora pri osmišljavanju studijskih programa koji će biti usklađeni s potrebama tržišta rada i s najvišim standardima kvalitete u obrazovanju.

Ljudi za pobjede Krajnji je cilj projekta unapređenje kvalitete ZŠEM-ova studija kako bi odgovarao potrebama tržišta rada i kako bi studenti nakon njegova završetka posjedovali znanja i vještine potrebne poslodavcima. – Velik dio našega gospodarstva integriran je u svjetske tokove, a najvredniji su resurs kvalitetni i konkurentni ljudi. Gospodarstvo traži ljude koji mogu igrati i pobjeđivati u utakmicama. Isporučuje li to naše obrazovanje? Želimo vidjeti je li gospodarstvo zadovoljno onime što ZŠEM isporučuje i što treba mijenjati. Cilj je imati mlade obrazovane ljude koji mogu uspjeti bilo gdje u svijetu, ali vi im morate pružiti priliku da rješavaju probleme i stvore novu vrijednost – poručio je Njavro poslodavcima.

28. travanj 2024 17:30