Znanja
StoryEditor

Zalihe i plan sijanja kukuruza premašili očekivanja tržišta

09. Travanj 2015.

Prošlotjedno USDA izvješće nije imalo previše utjecaja na tržišne cijene. Nastavno na Uskršnje blagdane burza nije radila u petak i ponedjeljak. Izvještaj je objavljen u utorak 31.3. poslijepodne po našem vremenu, pa vremena za reakciju na tržištu nije bilo dovoljno svega dva radna dana.

Na tržištu kukuruza, zalihe i plan sijanja su premašile očekivanja tržišta, stoga su cijene pale no i korekcija cijena nije potrajala jer su mnogi željeli trgovati sa kukuruzom čim su cijene malo korigirane. Uz to postoje proljetne brige oko vremenskih prilika koje bi mogle vratiti cijene na stari nivo.

Tržište sojinog zrna, posebice futures cijene, nisu mogle odlučiti je li izvješće bilo dobro ili loše za zrno jer su cijene oscilirale i na kraju završile u plusu za 7 usd/t. U četvrtak su mnogi već smatrali da je efekt izvješća na cijene prošao i kako su vremenski uvjeti postali glavni faktor u određivanju kretanja cijena.

Sijanje sojinog zrna na jugu SAD-a kasni , ništa previše ozbiljno no ako postane cijene će zasigurno skočiti.

Nakon kratkog radnog tjedna i izvještaja igra se promijenila. Pretjerana reakcija na izvješće je izostala , sljedeće što nas čeka je reakcija na vrijeme po izlasku američkih farmera na polja i početka sijanja proljetnih usjeva.

Na domaćem tržištu zavladala je panika. Tek 31.3.u Koparsku luku pristigao je brod sa sojinom sačmom koji je ispunio ugovore za ožujak. Svi su ostali razočarani kad su čuli vijest da sa navedenog broda neće biti isporučene količine i za travanj. U ovom mjesecu očekujemo 3 broda sa sojinom sačmom u Kopru, sva tri u drugoj polovici travnja.

U Rijeci se za sada ne očekuje novi brod što sve kupce veseli jer svi žele izbjeći Rijeku tj.Škrljevo kao mjesto preuzimanja robe radi neadekvatnih uvjeta i otežanog i kompliciranog utovara.

Ovaj tjedan, iako skraćen, mogao bi nam donijetI još niže cijene žitarica kojima se svi nadamo!

19. travanj 2024 12:48