Znanja
StoryEditor

Zalihe kukuruza više nego lani

09. Listopad 2015.

Tržište kukuruza je krajnje nezanimljivo jer se cijene nisu niti „pomakle“. Neki komentari su tvrdili da će USDA izvještaj o zalihama trgnuti tržište no ni to se nije desilo. Stvarna zaliha kukuruza je viša nego protekle godine radi ranije ovogodišnje žetve.

Mnogi očekuju da će farmeri nastojati pričekati sa prodajom kukuruza sve dok cijene ne porastu.

Cijene sojine sačme i sojinog zrna su bile niske jer nije bilo nikakvog razloga koji bi potaknuo bilo kakav porast cijena. Većina izvoza sojinog zrna se bazira na Kini stoga bilo koji potez Kine momentalno utječe na tržište. U slučaju da Kina ne radi apsolutno ništa par dana cijene automatski padaju.

Uspoređujući izvozne brojke sojinog zrna za zaključiti je da su ovogodišnje najniže u protekle 3 godine iako je Kina ugovorila veće količine. Niska potražnja znači i nižu cijenu stoga je za sada nerealno očekivati porast cijena.

Novi USDA WASDE izvještaj će otkriti i nove brojke potražnje i potrošnje što bi mogli imati snažnog utjecaja na cijene, pričekati ćemo i vidjeti hoće li konačno porasti ili će još dodatno pasti.

Mnogi stručnjaci ne očekuju veća iznenađenja nakon objave novog izvještaja.

Kako sam već napomenula IFFO konferencija održana je u Berlinu. Mnogi su raspravljali o glasini da Peru neće dozvoliti iduću ribolovnu sezonu radi El Nina i Kelvinovog vala. Cijela priča je temeljena na intervjuima sa ljudima na IFFO sastancima. Iako se očekuje da će ribolov u listopadu, studenom i prosincu biti dozvoljen, rane kvote za 2016.godinu neće biti zbog utjecaja El Nina na količinu ribe. Ovo je naravno spekulacija i teško je sa sigurnošću predvidjeti naredne akcije.

Na konferenciji je održana prezentacija koja je pokazala kako je europsko riblje brašno superiornije nad južnoameričkim. Prezentacija je istaknula kako južnoameričko riblje brašno ima potencijala poboljšati kvalitetu no za to će biti potrebne bolje proizvodne metode.

Prošlog tjedna u Čileu je zaplijenjen brod sa ilegalnim teretom- 5 600 t čileanskog ribljeg brašna. Čini se da su u Čileu napravljene prilagodbe koje su dozvolile ulov sardina i inčuna iznad kvote što je rezultiralo povećanom proizvodnjom ribljeg brašna.

Cijela akcija je bila rezultat vladine istrage proizvodnje i izvoza ribljeg brašna .

20. travanj 2024 07:24