Znanja
StoryEditor

Zašto Warren Buffett želi uvesti djecu u svijet poduzetništva?

02. Siječanj 2016.

Warren Buffett, američki ulagač, industrijalac i filantrop, treći najbogatiji čovjek na svijetu te glavni dioničar i predsjednik uprave kompanije Berkshire Hathaway, nedavno je pokrenuo projekt Secret Millionaires Club (Klub tajnih milijunaša) namijenjen isključivo djeci.

Čak je napisao i uvodnik u knjizi za djecu "Kako pokrenuti svoj prvi posao" koju potpisuju Sarah Parvis i Julie Merberg, a koja je namijenjena djeci do 12 godina.

- Mislim da je važno da djeca od najranije dobi razumiju biznis i steknu radne navike. To je ono što će im služiti u odrasloj dobi, no uz to važno je i učenje i razvijanje dobrih financijskih navika, koje će ih pratiti cijeli život. Ono što sam im pokušao prenijeti u uvodniku knjige jest motivacija da pogledaju oko sebe, smisle originalne poduzetničke ideje prema vlastitim interesima i vještinama koje također trebaju i njihovoj zajednici. I ne otkrivamo toplu vodu, svake godine svjedočimo velikom broju fenomenalnih dječjih ideja koje se stvarno pretvaraju u biznis, kad im se da u ruke pravi alat i vodstvo te kad ih se pravilno motivira, kazao je Buffett za Forbes.

Djeca moraju biti spremna na izazove, na rizike, ne smijemo ih učiti da je neuspjeh nešto loše, smatra Buffett. Trebaju slijediti svoje snove, ali i biti spremni dići se ako ne upali iz prve. Pokretanje posla djecu uči odgovornosti, iskrenosti, dobrodušnosti, ali prije svega otvara im vrata predanosti i strasti koja ih tjera naprijed. Što ranije usvoje ovo osobine, prije će po njima i živjeti i lakše stvoriti svoju budućnost.

Tri su osnovne poruke koje Buffett želi prenijeti djeci:

1 Najbolja investicija je ona u samoga sebe2. Što više učiš, više ćeš zaraditi3. Budeš li radio ono što voliš, nikada nećeš morati raditi u životu.

28. travanj 2024 05:45