1000 Najvećih
StoryEditor

1000 najvećih: Martina Dalić, Podravka: Nabavili smo dostatne količine sirovina i materijala

02. Srpanj 2022.
Martina Dalićfoto Rene Karaman

Čelnike najvećih kompanija pitali smo kakvom se strategijom suočavaju s posljedicama pandemije, inflacijom i šokovima posljednjih mjeseci, maksimiraju li i dalje zalihe, kako podnose poskupljenja energenata, sirovina, prijevoza… a i što očekuju da će se događati s cijenama. Odgovarali su i na pitanje što će najviše utjecati na rezultate iduće godine, a i pripremaju li se i kako za recesiju...

Grupa Podravka ostvarila je 2021. pozitivne rezultate koji se očituju u neto dobiti od 309,2 milijuna kuna, što je rast od 24,4 posto. Težinu tom rezultatu daje činjenica da je prošla godina kao posljedicu pandemije donijela brzo gomilanje ekonomskih neravnoteža koje su se, osobito u segmentu Prehrane, ogledale u rastu cijena sirovina, ambalaže, energenata, transporta i općenito u poremećajima u opskrbnim lancima. Takva su kretanja već nakon prošlogodišnjega ljeta počela stvarati snažan pritisak na rast troškova proizvodnje u segmentu Prehrane.

Podravka je povećanje tih troškova apsorbirala prije svega racionalizacijom i smanjenjem operativnih troškova. Nužne korekcije cijena, i to samo na dijelu tržišta, provedene su tek potkraj 2021., kad je međugodišnji porast cijena većine proizvodnih inputa dosegnuo dvoznamenkaste brojke. Rat u Ukrajini donio je nove ekonomske potrese i nove velike izazove. Danas poslujemo u okružju krize čije razmjere još ne možemo sa sigurnošću sagledati, što rezultira velikom neizvjesnošću kad je riječ o budućim uvjetima poslovanja.

No vodeći računa i o tim kretanjima, Podravka je nabavila dostatne količine sirovina i materijala, primarno u segmentu Prehrane, kako bi se spriječio potencijalni rizik u opskrbi i osigurao kontinuitet poslovanja. Bez obzira na trenutačne okolnosti, Podravka svojim rezultatima potvrđuje da se zna nositi s promjenama i teškim situacijama, što ulijeva samopouzdanje i povjerenje za nastavak ispunjavanja zacrtanih ciljeva.

U 2021. započeli smo snažan investicijski ciklus, proveli kadrovsko osnaživanje i promjenu organizacije, a restrukturiranje dijelova Grupe i nove investicije nastavljaju se i u 2022. Također, praksom donošenja odluka u srednjoročnom horizontu vodimo računa o profitabilnosti, ali i razvoju poslovanja, što nam u trenutačnoj situaciji omogućuje djelotvorno i pravodobno provođenje planiranih aktivnosti i osnaživanje potencijala rasta, jačanje tržišnih pozicija i otpornosti te povećanje efikasnosti.

Vjerujem da promjene koje smo pokrenuli u prošloj godini i na kojima dalje svakodnevno radimo pridonose našoj prilagodljivosti novonastalim okolnostima te nas ostavljaju pozitivnima kad je riječ o unapređivanju poslovanja i rezultata.

23. travanj 2024 23:45