Aktualno
StoryEditor

821.593 kune!? Je li moguće da je netko isplaćivao ovakvu prosječnu neto plaću u 2018?

12. Lipanj 2019.

Na osnovu godišnjeg financijskog izvještaja, i prema iskazanim satima rada, prosječna neto plaća u tvrtki Luxottica Jugoistočna Europa prošle je godine iznosila više od 820.000 kuna. Je li to moguće? Naknadnom  provjerom Fine i Lidera, ustanovili smo da su iz te tvrtke pogrešno prikazali broj zaposlenih – umjesto jednog, pravi broj je 49, pa je toliko manji prosječni neto, ne iznosi 821.593 kune nego 17.767 kuna.

Nakon ‘diskvalifikacije‘ Luxottice, najveću plaću za prošlu godinu prikazala je tvrtka Mejaši prvi iz Splita, s prosjekom od 76.612 kuna, koji također nije za odbacit, premda je desetak tisuća manji od onog koji je iskazan za 2017. (Ako i Mejaši nisu pogrešno iskazali da imaju samo jednog zaposlenog).

Tvrtke koje isplaćuju rekordne plaće možemo podijeliti u tri osnovne kategorije:

  1. Holdinzi preko kojih se knjiže primanja kompletnog rukovodstva, poput Adrisa ili Agrokora.
  2. Slično pravilo vrijedi i za ispostave multinacionalki u kojima menadžeri iz matičnih država zarađuju znatno veći novac od hrvatskog prosjeka (Microsoft, Novo Nordisk, Johnson&Johnson, Roche).
  3. U široj javnosti nepoznate tvrtke, obično s malim brojem zaposlenih (Mejaši prvi, Medtronic Adriatic).

Ovogodišnji izuzetak je NK Osijek, koji se uvrstio na šesto mjesto s više nego pristojnom prosječnom mjesečnom neto plaćom od 43.345 kuna.

Iako ih na ovogodišnjoj listi nema među deset najizdašnijih isplatitelja, visoke plaće ponekad iskazuju jednokratni projekti, koji u jednoj godini iskažu velike prihode, pa i rashode za plaće.

Kako god, rekordne plaće prima uzak krug zaposlenika. TOP 10 kompanija prema visini plaća zapošljava samo 467 osoba.

S druge strane medalje, najmanja plaća lani je (među 1000 najvećih) isplaćena u samoborskoj Alfa stan grupi, gdje je jedini zaposlenik primao prosjek od 608 kuna. Na dnu je prema plaćama i nekoliko osiguravatelja, ali tu je očito problem u iskazivanju podataka od strane dobrog djela te branše.

Za razliku od visokih plaća, one najniže rezervirane su za znatno veći broj zaposlenih. Tako Boso iz Vinkovaca ima tisuću zaposlenih kojima je lani isplaćivao prosječni neto od 2952 kune, a Sokol plaća svojih 2000 zaštitara plaća u prosjeku 3174 kuna na mjesec.

Tvrtke iz 1000 najvećih lani su isplaćivale prosječno 6808 kuna na mjesec, što je 566 kuna više od hrvatskog prosjeka za 2018. Poduzetnicima su plaće već postale bitan faktor u planiranju poslovanja, a sa sve većim nedostatkom zapošljivih kadrova postaju sve važnije.

U nastavku donosimo TOP 10 kompanija koje su lani isplatile najveće prosječne plaće, a kompletne podatke o prihodima, dobicima, gubicima, broju zaposlenih, plaćama i svim ostalim relevantnim pokazateljima poslovanja možete pročitati u posebnom izdanju na 172 stranice 1000 najvećih uz novi Lider – od četvrtka u tiskanom izdanju, a već od srijede poslijepodne u digitalnom izdanju.

20. travanj 2024 16:10