Aktualno
StoryEditor

Agresivno širenje izazvalo oštar pad dobiti Amazona

29. Srpanj 2017.

Internetska kompanija Amazon u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarila je skok prihoda od maloprodaje no uz oštar pad dobiti, uslijed brzog i skupog širenja u nove trgovačke kategorije i na nova tržišta.

Ta najveća svjetska kompanija za internetsku prodaju u razdoblju od travnja do kraja lipnja ostvarila je prihode od 38 milijardi dolara, što je 25 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Tvrtka sa sjedištem u Seattleu istodobno je zabilježila dobit od 197 milijuna dolara, što je pad od 77 posto. Taj pad posljedica je širenja inozemnog poslovanja i ulaganja u nove proizvode i usluge, uključujući video.

>>>Amazon pod istragom zbog ‘varanja potrošača’

Rashodi kompanije porasli su 28 posto na 37,3 milijarde dolara.

Amazon ima reputaciju tvrtke koja u većoj mjeri zanemaruje profit, a usredotočena je na ulaganje u širenje. Kompanija je proteklih mjeseci objavila planove o zapošljavanju tisuća radnika, uključujući inženjere, prodajne timove i trgovce, uslijed otvaranja novih skladišta, podatkovnih centara i centara za prodaju knjiga.

Isto tako, Amazon ulazi i na nova tržišta, poput Indije. Predstavio je nove modele svojih tableta i kućnih robota, uz najavu novih filmova i televizijskih emisija.

U lipnju tvrtka je nastavila aktivnosti akvizicija, najavom kupnje lanca supermarketa Whole Foods za procijenjenih 13,7 milijardi dolara.

Porast rashoda izaziva iznenađenje kod ulagača, a u jučerašnjem poslijepodnevnom trgovanju cijena dionice pala je za više od 3 posto. Iz Amazona, pak, ističu da se poslovanje zadržalo na zdravim temeljima.

Vrijednost maloprodaje u drugom tromjesečju ukupno je iznosila 33,9 milijardi dolara, uz skok od 17 posto na inozemnim tržištima te 27 posto u Sjevernoj Americi, koje je i dalje najveće tržište za kompaniju.

>>>Amazon bi mogao inicirati novu tešku disrupciju, deflaciju cijena hrane u SAD-u

Amazonova podružnica za pohranu podataka i ‘cloud‘ poslovanje ostvarila je skok dobiti od 42 posto, na 4,1 milijardu dolara. "Naši timovi ostaju usredotočeni na kupce", kazao je osnivač Amazona Jeff Bezos.

Jučer, u četvrtak, objavljeno je da je Bezos postao najbogatiji čovjek na svijetu, pretekavši Billa Gatesa uslijed rasta cijena dionica Amazona. No, izgubio je tu titulu kako su cijene dionica kompanije skliznule tijekom dana.

28. travanj 2024 05:01