Aktualno
StoryEditor

Američki znanstvenici rade na tableti koja bi zamijenila tjelovježbu

07. Svibanj 2017.

Tableta za teške lijenčine, kojima ne pada na pamet znojiti se u teretani, mučiti se trčeći po šumama i gorama ili patiti svoje tijelo vježbama snage ili/i izdržljivosti konačno su došli na svoje. Znanstvenici Instituta Salk u San Diegu pronašli su sastojak od kojeg mogu napraviti tabletu čiji bi učinak bio jednak onome tjelovježbe.

Dakako, tableta nije namijenjena samo lijenčinama, već i osobama koje zbog opravdanih zdravstvenih razloga ili nekog drugog hendikepa nisu u mogućnosti vježbom održavati tjelesnu težinu i mišiće budnima. Prema istraživanju koje je objavljeno u stručnom časopisu "Cell Metabolism", ključni sastojak tablete koja bi imala isti učinak na sagorijevanje nezdravih masnoća u tijelu kao i trčanje, zove se GW1216.

>>> Glad ili dosada? Znate li zašto se prejedate?

Utvrđeno je kako GW1216 potiče istu aktivnost gena u našim tijelima koji, potaknuti tjelovježbom poput trčanja, uzrokuju bolju reakciju našeg tijela na inzulin, ali i potiče procese u tijelu čiji je rezultat smanjenje tjelesne težine.

- Tjelovježba aktivira genima potaknutu reakciju, ali mi smo uspjeli dokazati da to isto možemo postići bez tjelesnog napora. To znači kako možete pospješiti svoju izdržljivost do iste razine kao i osoba koja učestalo vježba, rekla je znanstvenica Instututa Salk, Weiwei Fan.

Ovakva tableta znatno bi poboljšala kvalitetu života osoba oboljeloih od dijabetesa tipa 2, srčanih bolesnika i osoba s invaliditetom. Učinak GW1216 testiran je na laboratorijskim miševima, koji su pod njegovim utjecajem trčali 270 minuta, dok se nisu u potpunosti umorili. Miševi koji nisu bili pod utjecajem GW1216, trčali su 160 minuta. Mjerena im je razina šećera, koja bi drastično pala kada su dosegnuli stanje potpune iscrpljenosti. Osim razina šećera, znanstvenici su zabilježili i kako testirana supstanca aktivira rad preko tisuću različitih gena.

Geni odgovorni za tjelesni slom kao i geni koji reguliraju otapanje masti, pod utjecajem GW1216, bili su iznimno aktivni, dok je gen odgovoran za pretvorbu šećera u energiju bio nešto manje aktivan.

27. travanj 2024 13:25